Branden bij Vila de Rei en Oleiros nog ongecontroleerd: inzet 369 brandweervoertuigen – 13 blusvliegtuigen en helicopters

8 Gewonden
Onder de leden van de vrijwillige brandweer zijn al 8 personen gewond en naar het op brandwonden gespecialiseerde ziekenhuis São José in in Lissabon overgebracht.

Rolã lijkt onder controle
Ten westen van Castelo Branco ligt de plaats Sertã met de freguesias Cernache Do Bonjardim, Nesperal E Palhais. Meer exact bij de lokatie Rolã zijn sinds zaterdag, 15.22 uur, 294 brandweermensen, ondersteund door 90 voertuigen en 1 blushelicopter in de weer. Zondagochtend om 04.56 uur meldde de coördinerend commandant in Sousel dat deze brand onder controle staat.

Vila de Rei nog niet onder controle
De commandant van de brandweer en de presidente van de gemeente, wat overigens geografisch het centrale punt van Portugal is, verklaarden zaterdagavond dat nog niet kon worden gedacht om het vuur met een front van 8 kilometer rechtstreeks aan te pakk. “Wij werken nu in hoofdzaak aan het voorkomen dat het in de gehuchten en dorpen arriverend vuur woningen aan kan steken.

251 Brandweerwagens – 12 blusvliegtuigen en -helicopers
Met deze middelen proberen 817 brandweerlieden, na een moeizame en zeker ook vermoeiende nacht, direkt bij zonsopang de enorme brand met meerdere vuurhaarden in de omgeving van Vila De Rei te bestrijden.

Inzet brandweer vanuit vele steden
Bij deze enorme brand zijn brandweerkorpsen uit Vila de Rei, Aveiro, Beja, Évora, Lissabon, Portalegre, Porto, Santarém, Setúbal ingezet. De EN 2 tussen Vila de Rei en Fundada, alsook de EN 244 e EN 244-1 zijn afgesloten voor elk overig verkeer.

Vuurfront van 8 km bij Vila de Rei

Verder opgeschaald
Aan het begin van de ochtend van deze zondag strijden ongeveer 1600 manschappen tegen het vuur dat langs de verschillende gemeenten van Castelo Branco trekt en waarbij 13 blusmiddelen vanuit de lucht zijn gemobiliseerd.