Oppassen bij extreme hitte, doden in Frankrijk, branden in Centrum- en Noordoost Spanje – 45,9 graden

Vrijdag werd in het franse Gallargues-le-Montueux, in het oosten van le Gard, een warmterecord gemeten van 45,9 graden Celsius. Volgens Météo-France is dit de hoogste temperatuur die ooit in Frankrijk is gemeten

In Frankrijk vielen een aantal doden door de hitte. In de regio Vaucluse kwam een fietser door de extreme hitte om het leven, nadat hij tijdens een bergrit onwel was geworden. De zinderende weersomstandigheden zorgden ook in Duitsland, Spanje en Italië voor dodelijke slachtoffers. Een 33-jarige dakdekker in Ile-et-Vilaine werd door de hitte bevangen en overleed in het ziekenhuis.In Cernay, in het oosten van Frankrijk overleden een 22-jarige en een 80-jarige door de hitte.

Zonnesteken
De extreme hitte zorgt in Frankrijk voor temperaturen waardoor veel mensen een zonnesteek op liepen. In de buurt van Gallargues-le-Montueuxeen moesten niet alleen 15 van de 700 bij een brand ingezette brandweerlieden daardoor naar het ziekenhuis, ook 6 politiemensen liepen een zonnesteek op. Hier werden 250 Hectare door het vuur vernield.

In Cordoba overleed een 17-jarige jongen door de hitte toen hij op het landbouwveld aan het werk was.

Branden Spanje
Temperaturen tot 42 graden zorgen in het noordoosten en centrum van Spanje voor 4 grote nieuwe branden, de brand ten westen van Madrid, bij Almorox, verwoestte al een gebied van meer dan 2000 hectare, terwijl een dorp moest worden ontruimd.

Een troepenmacht van 700 UME’s, de speciale militaire brandweer en brandweerlieden uit veel plaatsen in de regio zijn met behulp van blushelicopters en vliegtuigen in de weer om de branden te bestrijden.