Portugal: Brand bij camping zeer snel bestreden

Door snel en efficient ingrijpen van de Nederlandse eigenaren en hun assistent van de camping kon een brand naast een camping in het district Portalegre snel worden bestreden.

Messen van tractor
Het was een tractor van de freguesia, een deelgemeente, die de berm aan het maaien was, toen de messen een paar van de muur gevallen stenen raakte en door de vonken ontstond de brand. De gemeenteman probeerde nog alles om het vuur te doven, inclusief het legen van zijn waterflesje en de brandblusser die elke tractor in Portugal aan boord moet hebben.

Maar net toen leek dat het vuur gedoofd was, bleek het via de stenen toch het land met droog struikgewas te hebben bereikt. Gasten hadden de campinghouder al gewaarschuwd dat zij iets aan rook hadden gezien en nadat hij via de weg snel naar het ernaast gelegen land ging, kon hij op die plaats de situatie inschaten en belde hij de beschikbare nummers om te zorgen dat de brandweer en anderen ter plaatse zouden komen.

Tegelijk was de partner met de assistent al bezig om de bluswater toevoerslangen met veel waterkapaciteit op de camping uit te leggen. Deze slangen hebben elk een “brandweer-storzkoppeling”, waardoor dat uitleggen heel efficient kon gebeuren. Aan deze toevoerslangen werden 25 mm werkslangen gekoppeld, waaraan de bluspistolen werden bevestigd.

Brandbestrijdingskits vanuit de EU
Binnen een vrij snelle tijd waren de Presidente en vice-Presidente van de freguesia, door de tractorbestuurder gewaarschuwd, ook gearriveerd en zij begonnen het vuur met takken uit te slaan. Op de open bestelauto van de freguesia was de brandbestrijdingskit niet aanwezig. Deze houden zij bij de deelgemeente opgeslagen voor bepaalde evenementen, hoewel de EU deze kits wel ter brandbestrijding aan de meer dan 3.000 freguesias in Portugal heeft geschonken. Een kit bestaat uit een watertank met 400 liter water, een krachtige pomp, voldoende brandslang en een bluspistool.Door het inzetten van deze kits kan het gezegde van “de eerste klap is een daalder waard” in praktijk worden gebracht. Maar dan moet je als gemeentelijk bestuurder wel willen begrijpen dat deze kits bij aanvang brandgevaarlijke periode op de auto aanwezig moet zijn.

Natte buffer vanaf de camping
Vanaf de wat hoger gelegen camping kon een grote strook van het kurkdroge gewas met veel water goed nat worden gespoten. Dat werkte als een buffer, waardoor het aanjagende vuur de camping met geen mogelijkheid kon bereiken.

Nieuwe brandweervoertuigen
De toch wel snel gearriveerde brandweer kon met een 10-tal brandweerlieden en 2 blusvoertuigen de brand vanaf de straatkant bestrijden. Voor de vrijwillige brandweer van deze gemeente was het de eerste keer dat zij 2 nieuw aangeschafte voertuigen in konden zetten. Een van de wagens is specifiek geschikt voor het inzetten bij bos- en terreinbranden, heeft nog maar 27000 km op de teller en is afkomstig van een brandweerkorps uit Frankrijk. De leden van de brandweer waren zelf heel enthousiast over het gedrag van de 2 voertuigen. “Zo snel zijn we nog nooit bij een brand gearriveerd,” vertelde een van de chauffeurs.

Investering in veiligheid
De totale inzet heeft ervoor gezorgd dat de camping geen schade op heeft gelopen en de gasten zich door het zien van deze inzet gerust konden voelen. De campingeigenaren zijn zelfs tevreden over deze praktijktest van hun investeringen op het gebied van de veiligheid voor de gasten. Hoewel de camping op zich al een veilige locatie heeft, zo is er geen bos in de nabijheid, wilde de eigenaren toch ook op andere mogelijkheden voorbereid zijn.

Veiligste camping
Met 2 bluspompen die een kapaciteit hebben van 1000 liter per minuut en voldoende meters brandslang kan deze camping doorgaan tot een van de meest veilige in Portugal. Dat heeft dit incident wel laten zien.