G.N.R. Portugal arresteert 83-jarige wegens bosbrand

De op militaire basis geschoolde politie van Portugal, de Guarda Nacional Republicana, van het bureau Meda, district Guarda heeft een 83-jarige man aangehouden wegens het veroorzaken van een bosbrand.

CO2-Verdrag
De bejaarde Portugees ruimde een stukje van zijn landje op en stak daarbij het struikafval in de brand. Deze vorm van “opruimen” is sinds decennia een vaste gewoonte in Portugal. Het CO2-verdrag van Parijs is in dit zuid-Europese land nog niet echt doorgedrongen. Veel gemeenten adviseren de inwoners om op die manier van het restafval af te komen. Dat brandje in het noordelijk gelegen Meda leidde tot een ongecontroleerde brand, waarbij de brandweer en G.N.R. in moesten grijpen.

Het verbranden van restafval is in Portugal niet meer zomaar toegestaan. Elk voornemen moet eerst bij de gemeente worden aangemeld, bij die aanmelding bemerkt de melder of zijn aanmelding goed is gekeurd.

“Verhuizing melden”
Dan nog moeten er de nodige voorzorgmaatregelen worden genomen, zo niet, dan is de betrokkene strafbaar. Het veroorzaken van een ongecontroleerde brand is in Portugal een misdrijf. De bejaarde man werd aan de rechter voorgeleid en deze bepaalde dat, totdat een zitting plaats zal vinden, de verdachte zijn identiteit bekend moest maken, alsook dat hij de verplichting heeft om zijn nieuwe woonadres bij de politie te melden als hij mocht gaan verhuizen.

Al het gegeven rond het verplichte schoonmaken van “land en tuin” staat in Camperaarskrant.com ook al beschreven rond het actieplan “Floresta Segura 2019“.