Portugese campingorganisatie komt in actie tegen illegaal kamperen

Campingeigenaren, aangesloten bij de Portugese APCAA, hebben besloten niet mee te gaan werken aan het incasseren van toeristenbelasting.

Illegaal kamperen
De reden, zo vertelt de sinds een jaar nieuwe voorzitter, is het feit dat er aan de Algarve en een klein stukje van Alentejo al 96 illegale campings zijn en de gemeenten daarmee bekend staan, maar er niets tegen ondernemen.

Wettelijk verboden
De gemeenten doen helemaal niets aan deze illegale camperlocaties, terwijl zij toch de aangewezen instatie zijn om een vergunning voor een camping, danwel camper-service plaats af te geven en bij het niet aanwezig zijn van een vergunning behoort de gemeente natuurlijk te handhaven. Terwijl de gemeenten als eersten weten dat er een wet is die het kamperen zonder vergunning duidelijk verbiedt.

“Het is voor de Presidente van een gemeente een koud klusje om in zijn periodiek overleg met de plaatselijke G.N.R. gewoon te vragen om tegen dat illegale gedrag op te treden”, aldus de APCAA. “Dat hoeft niet altijd een bekeuring te zijn, het kan ook het waarschuwen zijn, zodat men gewoon kan vertrekken en de locatie op die manier wordt gesloten”, menen de eigenaren van een legale camping die netjes aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.

Er zijn steeds meer gemeenten in Portugal die, tot navolging van bijvoorbeeld de hoofdstad Lissabon, ook de toeristenbelasting willen gaan heffen. De campingeigenaren zijn het dan die deze belasting moeten incasseren om het dan aan de gemeenten af te dragen.

100.000 wildkampeerders
“Het is niet logisch om dat te doen, terwijl dezelfde gemeenten niets willen doen aan de illegale campings”, aldus de zegsman van de Vereniging van Campings Algarve en Alentejo. Naar schatting van de vereniging rijden er momenteel zo’n 100.000 campers door Portugal, waarvan de eigenaren niets bijdragen aan de economie van het land. Wel gebruiken zij alle faciliteiten, maar zelfs het huisvuil even netjes deponeren is al een groot probleem. Vervolgens moet dat door de gemeente weer worden opgeruimd en daar betaalt iedere inwoner in Portugal natuurlijk ook weer de belasting voor. Zo ook de campingeigenaren, die om deze redenen hun burgelijke ongehoorzaamheid toe gaan passen om de gemeenten te dwingen de wet na te leven.