PSD2 – Nederlanders begrijpen nog niets van nieuwe Europese betaalregels

Uit een onderzoek van de ING blijkt dat bij 8 op de 10 Nederlanders geen idee is hoe nieuwe Europese betaalregels werken.

Het EU besluit maakt het mogelijk dat techgiganten als Google en Amazon nog machtiger zullen worden.

PSD2 – Payment Service Directive 2 (PSD2) – zorgt ervoor dat de banken hun monopolie over de betaalgegevens van hun klanten kwijt gaan raken. Vanaf 1 januari mogen Nederlands hun financiële zaken voortaan aan andere partijen toevertrouwen.

Volgens de beslissers in de EU moeten de nieuwe betaalregels ertoe leiden dat er meer innovatie komt, zo wordt gehoopt dat er nieuwe online betaalmethoden kunnen ontstaan. Paypal en iDEAL zijn hier de beste voorbeelden van.

Ook worden apps mogelijk om in één overzicht de rekeningen bij verschillende banken te beheren. Ook komen er handige tools om alle geldzaken te monitoren, zoals het online huishoudboekje. Dit zou mensen mogelijk kunnen assisteren om minder snel in de schulden te raken. 

Bij meer dan 82 procent van de Nederlanders zijn de nieuwe regels nog totaal onbekend, dat blijkt uit ING’s nieuwe Digitale Monitor. Krijgen mensen vervolgens uitleg, dan verwacht 46 procent van de ondervraagden de nieuwe diensten te gaan gebruiken. Meer dan 75% is het aantal mensen onder de jongeren, zij verwachten de nieuwe diensten warm te onthalen.

Velen fronsen de wenkbrauwen nog, zo verwachten privacy-experts dat grote bedrijven als Google, Alibaba en Amazon hun invloed flink uit zullen breiden, omdat zij met de meest lucratieve onderdelen van de financiële diensten zullen komen.

De vrees heeft volgens de experts wel enige basis, zo heeft Google, dat al over een mega hoeveelheid aan persoonlijke data bezit, recent in Litouwen een Europese banklicentie aangevraagd. Het bedrijf wil komende jaren betaaldiensten gaan aanbieden en kan dat met de Litouwse vergunning straks relatief gemakkelijk ook elders in Europa doen.

Papierloze rekening met garantie
Vanuit Duitsland is een techbedrijf al jaren succesvol actief als bank. Ook Nederlanders, die elders in Europa wonen, kunnen hier een online rekening afsluiten. Deze N26 heeft vergunning van de Deutsche Bank en dat betekent ook een garantie voor de klant van 100.000 euro. Het bijzondere aan de N26 is het niet hoeven te betalen van kosten. Zelfs het per bankautomaat opnemen van kontant geld is tot 5 keren per maand gratis.