GNR arresteert brandstichter in Marco de Canaveses

Militairen van de Guarda Nacional Republicana, GNR, van het bureau in Marco de Canaveses, wat tot het terroriale GNR commando van Porto behoort, hebben een 49 jarige man gearresteerd. Hij wordt verdacht van het stichten van een brand in deze plaats met iets meer dan 50.000 inwoners.

Het vuur begon bij het schoonmaken van een land, waarbij de verdachte blad, hout en overige afvalresten verbrandde en dit eindigde in een ongecontroleerde brand waarbij het struikgewas in de omgeving in brand vloog.

De gedetineerde werd direct voorgeleid en kreeg tot het proces opgelegd dat hij zich regelmatig aan het bureau dient te melden en zich voor het overige binnenshuis op dient te houden. Volgens deze maatregel mag hij tot nader order ook niet verhuizen.

Verbranden ondanks het CO2 akkoord
Ook tijdens de wintermaanden worden in Portugal met enige regelmaat mensen als brandstichter aangehouden. Het verbranden van tuin- en bosafval is in Portugal, ondanks het CO2 akkoord van Parijs, toegestaan. Een kolonel van de GNR laat desgevraagd aan Camperaarskrant.com weten dat het verbranden in de winter wettelijk is toegestaan en er door deze politiedienst niet tegen kan worden opgetreden, “tenzij een brand uit de land loopt”.

Verbranden op de camping
De gemeenten in Portugal halen geen bosafval op, dat willen zij namelijk niet en zij adviseren zelfs campingeigenaren om het weggehaalde hout-, de door de wet verplicht omgezaagde bomen en verwijderd struikgewas zelf te verbranden. Er is natuurlijk geen weldenkende eigenaar van een camping die zijn campingterrein maandenlang gemarkeerd wil zien door grote brandvlekken, zeker ook niet zijn gasten in de rook “op wil laten gaan”. Een Nederlandse campingeigenaar: “Ik ga toch niet op de Portugese manier opruimen om zo dan gelijk mijn gasten kwijt te raken?”.

Energie door verbranding
Ook Portugal kent verbrandingsinstallaties waarbij het overtollige hout welkom is om daarmee weer energie op te wekken. Het valt – volgens een lezer van Camperaarskrant.com – niet helemaal te plaatsen dat de gemeenten niet meewerken aan het verzamelen van het houtafval. “Op deze manier zijn de Portugezen alleen maar bezig met het dweilen, maar wel met de kraan open,” aldus de lezer die ons informeerde.