Niet alle landen stoppen met 500 Eurobiljet

Vanaf 27 januari zullen alle openbare banken de biljetten van 500 euro, die in hun bezit zijn, niet meer uitgeven De maatregel is bedoeld om “illegale activiteiten” te voorkomen, aldus de spaanse krant El País.

Tegen 2016 was de Europese Centrale Bank van plan om eind 2018 te stoppen met de productie van het biljet van 500 euro. De bankbiljetten blijven geldig en kunnen worden gebruikt voor betalingen, maar tegen de tijd dat ze een centrale bank binnen de eurozone bereiken, worden ze niet meer uitgegeven.

“Het biljet van 500 euro zal, net als andere eurobankbiljetten, altijd zijn waarde houden en in een onbeperkte periode kunnen worden ingewisseld bij de nationale banken van de eurozone”, aldus de ECB. De ECB zorgt er verder voor dat, samen met de nationale centrale banken van de eurozone, “stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat de resterende bankbiljetten, zoals van 100 en 200 euro in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn”.

Landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg zijn tegen het einde van de 500 eurobiljetten en de maatregel gaat niet door in zowel Oostenrijk als Duitsland.

Naar wordt beweerd bevinden zich in Spanje de meeste biljetten van 500 euro onder de bevolking. Voor menige Spanjaard is het ’t ideale spaarmiddel.