Nieuwe pogingen Portugese gele hesjes

Portugese “Gele hesjes” markeren nieuwe protestdata, de organisatie wil elke zaterdag verdergaan met demonstraties.

Na het op 21 december mislukken van de demonstraties van de Portugese “Gele Hesjes”, gebruikt de protestorganisatie “Vamos lá Portugal – Protesto Nacional” opnieuw sociale netwerken om nieuwe data te melden.

Deze keer zijn de demonstraties gepland op zaterdag – 5, 12, 19 en 26 januari – en beginnen om 10:00 uur, in tegenstelling tot wat er gebeurde in het eerste protest waarvan de verzameltijd om 19:00 uur was. De belangrijkste acties zijn gepland voor de steden Lissabon, Porto en Faro – respectievelijk in Marquês de Pombal, Avenida dos Aliados en Avenida 5 de Outubro.

Wat de eisen betreft, eisen de “Gele Hesjes” “de effectieve bestrijding van corruptie, tegen de remmende werking van het werk door de ambtenaren, evenals voor een “verhoging van het nationale minimumloon naar 700 euro in de publieke sector”, “controle op de prijs van brandstoffen”,” verlaging van de BTW op elektriciteit tot 6% (nu 23%)”en een “verlaging van BTW en IRC (IB) ” in het algemeen.

Op de eenentwintigste december schortte PSP de vrije tijd van alle agenten in de republiek op om zo te reageren op de voor die dag gemarkeerde manifestatie. Het protest was echter een mislukking, met meer politie op straat dan demonstranten.