Gele hesjes dreigen Portugal de 21e december plat te leggen

Geïnspireerd door de Franse “Yellow Vests”, wint in Portugal een komende manifestatie steeds meer terrein in de sociale netwerken.

53.000 Personen
Meer dan 13.000 mensen hebben hun aanwezigheid al bevestigd en meer dan 40.000 personen hebben hun belangstelling laten blijken.

“Na Frankrijk is het de beurt aan Portugal”, is een van de vele oproepen die in de sociale media te lezen zijn. Er worden slogans gebruikt als “Laat ons Portugal uit protest gaan blokkeren”.

In de afbeeldingen rond het komende evenement zijndemonstranten in gele vesten te zien als een sterke toespeling op de protesten die al wekenlang een golf van geweld in de Franse straten hebben uitgelokt.

6 Organisatoren
Er zijn zes organisatoren van het evenement die iets meer dan drie weken geleden afspraken zouden hebben gemaakt om de straat op te gaan “zonder verbinding met een politieke partij en onafhankelijk”.

Van Telemarketeer tot Banketbakker
Volgens de portugese krant Jornal de Noticias wonen de organisatoren in de West Zone, dat is het meer bevolkte westelijke deel van het land, onder hen bevinden zich personen uit alle geledingen, zijn het telemarketeers, banketbakkers en is er zelfs een vechtsportinstructeur onder de deelnemers.

A8 Verlammen
Het idee ontstond met de wens om de A8 te verlammen, dat is de belangrijke noord-zuid-ader die evenwijdig aan de kustlijn loopt. Maar binnen een paar dagen zag men intern die ambitie al snel groeien. Op deze manier zijn er, volgens de krant, naast de buzinão-actie, dat is dat elke auto toeterend passeert, op de voor de Portugezen ook binnen de geschiedenis van de democratie belangrijke 25 de Abril-brug en de locatie Markies in Lissabon, op 21 december a.s. demonstraties in Porto, in het commerciële centrum Forum Algarve en zelfs Alentejo, de gemeente Beja worden als demonstratieplaatsen genoemd.

Stil als altijd
In de beschrijving van de Facebook-pagina laten de organisatoren dat deze beweging voortkwam uit het feit dat Portugal “een van de landen is die minder ontvangen, meer belastingen betalen en de bevolking van het land zo stil als altijd is gebleven. Daar komt volgens de organisatoren nu een einde aan”.

“Genoeg!”
“In Europa alleen al hebben we landen waar men het dubbele van ons ontvangt,en zodra er iets is dat niet behaagt, klagen, eisen, protesteren de inwoners daar net zo lang totdat ze gehoord worden, en wij Portugees ??? Genoeg! vinden wij, laten we maar zeggen dat de toename in brandstof, tol en al het andere wat in ons land gewoonweg verkeerd is!”.