Belastingdienst keurt truuk goed voor goedkoop elektrisch rijden

Het FD meldt vandaag dat en afvalverwerkingsbedrijf een fiscale constructie heeft ontdekt en dat daarmee de kosten van het elektrisch rijden veel goedkoper zal worden. Dit heeft de instemming van de Nederlandse Belastingdienst.

Het bedrijf wil het elektrisch rijden onder de werknemers bevorderen en zocht daarom naar een weg om dat fiscaal ook aantrekkelijker te maken. 

De “truuk” werkt alsvolgt.

Een werknemer met een bruto loon van 3.500 euro sluit prive een lease contract af voor 466 euro per maand. Het bedrijf neemt het contract over tegenover een vermindering van datzelfde bedrag op het bruto loon.

Hier past het bedrijf de 4% bijtellingsregel toe voor het prive gebruik van de auto, waarmee de werknemer nog maar 256 euro per maand kwijt is aan het rijden met de elektrische auto. Voor de werkgever is de regeling ook in het voordeel, want over een deel van het loon behoeft geen premie te worden afgedragen.

Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel is dat de onderneming niet zelf de elektrische voertuigen beschikbaar hoeven te stellen. 

Inmiddels maken 15 van de 250 werknemers al gebruik van de nieuwe regeling.

De Nederlandse regering zit de koers dat in het jaar 2030 alleen maar elektrische auto’s worden verkocht.

De belastingdienst was in eerste instantie tegen de constructie, maar keurde het uiteindelijk toch goed.