Verenigd Koninkrijk start het uiteenvallen van de Europese Unie

Na de eerdere duidelijke signalen van een groot aantal van de 26 aangesloten europese landen, dat de EU definitief uiteen begint te vallen, is de eerste officiele stap daarvoor ook formeel naar buiten gebracht.

De EU en de UK gaan uit elkaar. Het zal de engelsen een 40 miljard euro kosten om eerder aangegane verplichtingen alsnog na te komen, Spanje mag weer boeh gaan roepen tegen de bewindvoerders van Gibraltar, maar de vele spanjaarden die daar hun dagelijks brood vinden zal daarbij natuurlijk geen strootje in de weg worden gelegd, maar uiteindelijk zullen het de Engelsen zijn die een streep hebben gezet door de EU als geheel.

De Britse premier Theresa May heeft een open brief geschreven aan alle Britten waarin ze verdedigd dat ze vanaf het begin van haar mandaat al het mogelijke heft gedaan om de uitkomst van het referendum dat de Brexit dicteerde, te realiseren.

Geld, Gerechtigheid en Grenzen voor het Verenigd Koninkrijk
In de nu vastgelegde overeenkomst ziet alles er goed uit voor het VK, hoewel het ondertekende document in het Britse parlement natuurlijk nog wel de nodige discussie zal krijgen. May zegt dat de UK uiteindelijk weer de controle over haar grenzen, haar financiele middelen en justitie zal krijgen.

De EU is eerder al in verschillende blokken uiteen gevallen, zoals de aangesloten Skandinavische landen, de Balkan landen, de Zuid-Europese landen en dan in het midden zeg maar Duitsland, Belgie, Frankrijk en een stukje Oostenrijks denken aan de andere kant. Allemaal verschillende blokken die aantonen dat de EU eerder al bezig was uit elkaar te vallen.

40 Miljard is niets vergeleken met recente subsidies
Die 40 miljard euro die Engeland in de loop van de komende jaren moet betalen is maar een peulenschilletje als je je realiseert dat bijvoorbeeld Portugal onlangs nog een toezegging kreeg van nog eens 20 miljoen euro om in de periode 2018/2020 in haar bodemloos potje voor toerisme te stoppen.