GNR Porto mist 87 surveillancevoertuigen

Er zijn tijden dat we voertuigen van andere bureaus moeten lenen of twee soldaten uit verschillende afdelingen samen moeten voegen om de patrouilles te kunnen doen,” zo weerspiegelt César Nogueira van de Vakbond van GNR-leden – APG/GNR – het gebrek aan middelen bij het territoriale commando van GNR van Porto.

Het lenen van voertuigen of combineren van patrouilles van militairen uit verschillende plaatsen voor het doen van gezamenlijke patrouilles zijn enkele van de oplossingen die door de plaatselijke bureaus moeten worden geimproviseerd.

In totaal zijn er 288 voertuigen beschikbaar, 87 daarvan zijn inactief (50 wachten op reparatie en 37 wachten op sloop).

“Het territoriale commando van Porto is het bevel met veel meer werk dan elders en heeft een groter tekort aan voertuigen”, verklaard César Nogueira.

Het is bekend dat der Guarda Nacional Republicana alleen op locaties “voor de foto” over schitterende nieuwe voertuigen beschikt, meestal van de merken Skoda Octavio en VW Scirocco, maar ondertussen moeten deze militair geschoolde politiemensen het in vele delen van het land, maar vooral in Alentejo het doen met voertuigen die tientallen dienstjaren achter de rug hebben. César Nogueira van de vakbond: “Er zijn voertuigen die meer dan 500.000 en tot zelfs 800.000 kilometer op de teller hebben,” gelijkertijd erkennend dat de veiligheid van het publiek hiermee ook in gevaar komt.

GNR Portalegre: Geen remmen – geen verlichting
Er komen vreemde situaties voor, zoals het in het district Portalegre, in het noord-oosten van Alentejo verplicht te voet patrouilleren in een dorps stadje, waarbij de militairen zich natuurlijk beperken tot het dorpje zelf, terwijl het wel een gemeente is van meer dan 264 km2, gewoon omdat er wel 2 oeroude Jeeps (Nissan) zijn, maar van de een deden de remmen het niet en van de ander deed de verlichting het niet meer. Op deze manier bleef het bureau zonder voertuigen om op meldingen te reageren. Ook een situatie die meer dan een week heeft geduurd.

Voertuig van voorlichting schooljeugd geleend
In een andere gemeente maakt de GNR noodgedwongen gebruik van een voertuig, ook al stokoud, maar wel goed rijdend, van een project wat bedoeld is om leden van de GNR langs de scholen te laten gaan en de kinderen hun verkeersonderricht te kunnen geven. Zonder deze auto kan ook de commandant van dat bureau (Posto genoemd) geen surveillance laten rijden, danwel reageren op meldingen vanuit de bevolking.

Milieuvervuiling: politiewagens naar Alentejo en Noord-Portugal
In diverse grote steden mogen oudere voertuigen, vooral diesel, het centrum niet meer in. Dat is natuurlijk als gevolg van de eisen tegen de vervuiling van de lucht. Reden voor de politiek om die voertuigen wél eerder door nieuwere te vervangen en de oude Jeeps die de stand niet meer in mogen, die worden vervolgens naar Alentejo en Noord-Portugal gestuurd.

 

De minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Cabrita kondigde in september de voorbereiding van een openbare inschrijving aan, die de “GNR in staat zal stellen om tot het jaar 2021 meer dan 1200 nieuwe voertuigen te hebben”.

Noot van de Redactie:
Dat worden na 2018 dan nog 3 volle jaren, terwijl de financiële oplossing voor deze portugese politiedienst zo voor de hand ligt. Dankzij een oplettende lezer beschikt de redactie van Camperaarskrant.com over feitenmateriaal en komt hier later nog op terug.