Leslie veroorzaakt enorme schade in Portugal – enkele lichtgewonden

Leslie verloor intensiteit maar behaalde meer snelheid en veranderde haar route. De effecten van de orkaan werden meer in het noorden van het land gevoeld. Dat wil zeggen, tussen Setúbal en Porto.

Onverwacht gewijzigde koers
De vooruitzichten waren dat de orkaan vanaf Lissabon in noord-oostenlijke richting, zo ongeveer zoals de Taag door Portugal loopt, maar dan nog meer richting Guarda zou trekken. Honderdduizenden portugezen in het gebied wat als doortrekgebied was voorspeld konden vanochtend opgelucht ademhalen en om zich heen kijken dat de natuurramp hen niet heeft getroffen.

De onvoorspelbaarheid van een dergelijke fenomeen blijkt wel uit het feit dat de zwaarste storm sinds het jaar 1842 een tijdje voor Lissabon bleef hangen en toen geheel onverwacht koers langs de kust richting Porto zette.

De wind had bij het aan land, ter hoogte van Lissabon, een kracht van 160 km per uur. De badplaats Figuera da Foz, ter hoogte van Coimbra, is de gemeente met de meeste schade.

Bijna 1.500 voorvallen
Tot 02.10 uur werden 1.447 incidenten geregistreerd. Er zijn 4.355 brandweermensen met 1.335 voertuigen ingezet, aldus de woordvoerder van de Bescherming Bevolking.

Twee campings geëvacueerd
In de buurt van Leiria werden uit voorzorg 2 campings geëvacueerd. Vorig jaar werd deze omgeving ook al getroffen door de dodelijke bosbranden.

Honderdduizenden huizen zonder elektriciteit
Vele daklozen, kapotte wegen, geannuleerde vluchten, schade aan de weg en omgevallen bomen zijn het gevolg van het passeren van de orkaan Leslie, vooral in de districten Leiria, Coimbra en Lissabon.

Daken van huizen geblazen
Leiria, Coimbra en Lissabon waren de districten die tot 2 uur vanochtend het meest door de kracht van de wind werden getroffen. Ook in de regio groot Porto waren er waterstromen en daken van huizen verwoest door de kracht van de wind en was er overlast door binnen dringend water.

Geannuleerde vluchten op Funchal, Lissabon en Porto
30 Vluchten moesten tijdens het passeren van het oog van de orkaan aan de kust van Lissabon worden geannuleerd. Eerder werden uit voorzorg al 50 vluchten geannuleerd.

Enkele gewonden en tientallen daklozen in Coimbra
De passage van de orkaan Leslie door het district Coimbra veroorzaakte lichte verwondingen en tientallen evacuees.