Traditionele smokkel leeft nog in Portugal

In dit digitale tijdperk waarin wij leven, waarin alleen nog maar gedacht wordt aan de vele vormen van criminaliteit die via de glasvezel en satellieten worden toegepast, is er in Portugal nog steeds veel ruimte voor de traditionele “boeven”.

Van het stelen en het smokkelen van echte en valse, dus kleinere en grotere hoeveelheden nagemaakte sigaretten tot slechts 3 dozen met tabaksbladeren

tot aan een halve vrachtwagen vol met kant en klare sigaretten,

dit alles komt de Portugese politie, meestal is dat de Guarda Nacional Republicana, de GNR, met grote regelmaat tegen.

Het beperkt zich niet tot het smokkelen van – vaak fake – sigaretten, vaak vanuit Afrikaanse landen, ook het kraken van sigarettenautomaten is in Portugal, waar je deze machines in Nederland amper nog tegenkomt, een regelmatige activiteit.

Wordt er “iets” van smokkelwaar in beslag genomen, dan geldt ook hier per direct de “Pluk-ze” wetgeving.

Op de foto’s van de afgelopen 3 maanden die in dit artikel worden getoond is te zien dat als smokkelaars worden betrapt, niet alleen de smokkelwaren zelf af worden genomen, ook contanten, maar opvallend en ook wel grappig is zelfs een paar handschoenen te zien die het “boeventuig” bij hun activiteiten nodig hadden.

De portugese overheid maakt er nog geen werk van om het roken te ontmoedigen, aan een actie zoals “Op weg naar een nieuwe generatie” zal voorlopig niet worden gedacht. Mogelijk is het mede hierdoor dat menig toerist opmerkt dat het zo opvallend is dat zo vele Portugezen, van man tot vrouw, blijken te roken.

Smokkelaars mogen in ieder geval overtuigd zijn dat de G.N.R. ook op deze vorm van criminaliteit gewoon haar oog blijft houden.