Ongecontroleerd vuur bereikt gemeenten Sintra en Cascais – 1e evacuaties begonnen

Deze informatie komt van de gemeente Sintra.

Een aantal bewoners worden door de autoriteiten in de omgeving van huis gehaald. Inmiddels zijn er meer dan 300 mensen geëvacueerd.

Volens Paolo Santos, officier van de civiele bescherming, is het dorp Biskaje is een van de geëvacueerde gebieden. Inwoners van deze huizen worden vervoerd naar Malveira da Serra.

Marcelo Rebelo de Souda, de president van Portugal, laat zich informeren over de actuele situaties en heeft vanochtend een bezoek gebracht aan de gemeenten, in de Peninha zone, die worden getroffen.

Hij arriveerde in de nacht rond 00:45 uur op het gemeentehuis om, samen met de president van de gemeente, Basílio Horta, de ontwikkeling van de brand te begeleiden die vanaf zaterdagavond in het gebied van Peninha, in het natuurpark Sintra-Cascais woedt.

Het staatshoofd verliet de gemeente ongeveer een half uur later en bleef in contact met de burgemeester van Cascais, Carlos Carreiras, terwijl de vlammen zich hebben ontwikkeld tot in het Vizcaya-gebied.

Inmiddels wordt een voorzorgsvacuatie van huizen in het gebied van Figueira do Guincho geëvalueerd.

“Het vuur heeft Sintra verlaten en is Cascais ingegaan en komt alleen terug als de wind verandert,” vertelt de burgemeester.

Volgens Basílio Horta, presenteert de wind zich als “een echte storm”, wat dan weer leidt tot “een brutale progressie van het vuur die de bergketen afdaalt en de zone van Vizcaya ingaat”.

De brand brak uit rond 22.50 uur op zaterdag in het Sintra-gebergte, in een struikachtige zone en mobiliseerde rond 01 uur meer dan 330 brandweerlieden, volgens de gemeentelijke bron. Van

De grootste moeilijkheid bij het bestrijden van de vlammen is de sterke wind en omstreeks 01.45 uur registreerde de National Civil Protection Authority 441 brandweerlieden, ondersteund door 131 voertuigen. Vanochtend zijn deze aantallen naar bijna 200% opgeschaald, lees hier het 1e artikel van Camperaarskrant.com

Het conventiegebied Peninha ligt in de perimeter van het natuurpark van Sintra-Cascais, in een gebied dat blootgesteld is aan de zeewind.