Vanaf 1 oktober 550 branden in Portugal

De National Civil Protection Authority (ANPC) van Portugal heeft tussen 1 oktober en gisteravond 18 uur bijna 550 branden geregistreerd, een getal dat “ernstige bezorgdheid” veroorzaakt, omdat er in het afgelopen decennium geen vergelijkbaar record is geweest in dezelfde periode.

“Sinds het begin van deze maand zijn we getuige geweest van een toename van het aantal branden op het platteland, in totaal 543. Bijna 550 ontstekingen van 1 oktober tot 18 uur [vrijdag].

Ik zou zeggen dat dit aantal ons enige bezorgdheid geeft, want als we naar de homologe periode van de laatste tien jaar kijken, hebben we niet zo’n groot aantal ontstekingen “, zei ANPC-commandant Pedro Nunes.

Droge oostenwind
In een gesprek met het portugese nieuwsagentschap Lusa op het ANPC-hoofdkantoor in Carnaxide, gemeente Oeiras, zei een operationele commandant tijdens een briefing over de situatie van de branden op het platteland dat “voor de komende dagen het weer hetzelfde zal zijn als het weer dat we in deze eerste dagen van oktober hebben meegemaakt. Dat wil zeggen dat de luchtstroom uit het oosten, ons warm en droog weer zal brengen, die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van landelijke branden.”