Verdenking van criminele brand in Oliveira de Azeméis – Portugal

De commandant van de brandweer in Oliveira de Azeméis vermoedt dat de brand die woensdagmiddag uitbrak in Oliveira de Azeméis, met criminele bedoelingen is veroorzaakt.

De commandant Paulo Vitória vertelde dat er in dit gebied “bij grote herhaling meerdere kleine pogingen” zijn gedaan om nieuwe branden te stichten.

Constante actie
“Bijna elke dag, lopen we hier in het gebied rond Valmadeiros zone en in het Vilar gebied achter het vuur aan,” zei de commandant van Oliveira Department de Azeméis.

De brand die woensdag om 14.49 in de stad Valmadeiros in de deelgemeente van Pinheiro da Bemposta, Travanca en Palmaz, district Aveiro uitbrak, bevindt zich nu in een concluderende fase van de bluswerkzaamheden. Vanochtend om 10 uur waren nog 200 brandweerlieden ter plaatse.

“We hebben de grondmiddelen paraat in de gebieden waar de nieuwe brandjes ons het meest zorgen baren en we surveilleren de gebluste stukken terrein plekken”, legt Paulo Vitória uit.

Hij benadrukte ook dat er tot het moment geen huizen door de vlammen zijn getroffen, noch dat personen zijn verwondt, of erger.

“Op dit moment is het de belangrijkste taak te zorgen dat de hitte de werkzaamheden niet teveel zal benadelen. Rond het middaguur, als we met de zon recht boven staat, dan zou er nog iets kunnen gebeuren, maar we doen er alles aan om er bovenop te zitten,” vertelt de genoemde commandant Paulo Vitoria, eraan toevoegend dat er luchtmiddelen achter de hand worden gehouden om in geval van nood te kunnen assisteren.

Victoria Paul ook verklaard dat dit vuur grotere proporties heeft gekregen als gevolg van de wind die zorgde voor  “een grote spreiding van de brandhaardjes die tot branden uitgroeiden”.

Volgens de site van de National Civil Protection Authority, waren er rond 10 uur nog 231 operationele brandweerlieden met 72 voertuigen op het terrein.