Pisa, brand op Monte Serra: meer dan 1.000 hectare bos in rook opgegaan – vliegveld gesloten

Het vuur dat maandagavond op Monte Serra, in het Pisano-gebied, uitbrak, is nog niet onder controle te krijgen: meer dan 1.000 hectare bos is al in rook opgegaan.

Evacuties
Meer dan 700 mensen werden geëvacueerd van civiele bescherming en redders in de gemeenten Calci en Vicopisano.

De brandweer greep met 109 eenheden direct massaal in, er zijn 5 waterblusvliegtuigen van het type Canadair ingezet en een S64 Erickson “Nuvolarossa” helikopter, deze blusvliegtuigen doen hun werk waar maar kan, ondanks de sterke wind en het niet-optimale zicht vanwege de rookwolken.

Tijdens de nacht werkten de teams vooral om huizen in het bosrijke gebied van Havane te beschermen en om een verdere opmars van de vlammen richting het bewoonde centrum te voorkomen.

Kritische situatie
Het blijft kritiek in de gemeente Vicopisano, in de dorpen Cucigliana, Noce en Campo dei Lupi, in de gemeente Vecchiano, in de gemeente Avane en in de gemeente Calci, en in het gehucht Tre Colli.

De officier van justitie van Pisa heeft al een onderzoek naar de brand geopend en werkt “aan de hypothese van een brandstichting, dit op basis van enkele aanwijzingen die nu door het onderzoek moeten worden bevestigd”, verklaarde de officier van justitie van Pisa.

Luchthaven gesloten
Om de brandbestrijdingsoperaties die aan de gang zijn te vergemakkelijken om de branden te doven, heeft de Nationale Burgerluchtvaart Autoriteit bevolen de burgerlijke vluchten van de luchthaven van Pisa ook vandaag te sluiten.