Gemeente Groningen komt met Rookverbod Openbare Ruimte

De Nederlandse gemeente Groningen zal de eerste gemeente worden, voor zover bekend zelfs in heel Europa, wat met een rookverbod komt voor wat betreft zelfs de openbare ruimte.

Elke publieke instelling binnen de gemeente kan zich voor dit project aanmelden, inmiddels hebben 30 instellingen dit al gedaan.

Ook het Universitair Medisch Centrum staat al te trappelen om het rookverbod afgekondigd te krijgen. Ook scholen, de universiteit en verblijven voor kinderopvang hebben aangegeven en rookverbod te willen rond hun instellingen.

Nu is het wachten op een aanpassing van de APV, de Algemene Politie Verordening.

Rookvrije campings
Buiten Nederland komen steeds meer campingeigenaren met een rookverbod op de camping. Het is opvallend dat het vooral de uit Nederland afkomstige eigenaren zijn die zich aansluiten van de nationale Nederlandse aktie, met de slogan “Op weg naar de Rookvrije generatie.” Niet alleen de gezondheid van de gasten zijn voor deze eigenaren van belang, ook het enorme brandrisiko wat campings in de zuidelijke europese landen lopen, speelt een belangrijke rol.

20 Procent rokers op campings
Eén van de campingeigenaren, met een rookverbod op de camping, laat weten “dat naar zijn inschatting en volgens de publicaties, nog maar 20% van de mensen meedoen met het roken. Ik kan dus 20% van mijn omzet verliezen als men zou besluiten een andere camping op te zoeken. Maar dat wordt zeer ruim gecompenseerd door de gasten die juist een camping willen waar helemaal niet gerookt wordt.

Zwartgeblakerde camping
Daarbij, als mijn camping afbrandt, dan gaat die rokende gast, degeen van net dat stukje as van die ene peuk, heel fijn terug naar zijn mooi behangen en geschilderde woning, maar mijn bedrijf blijft dan wel helemaal zwartgeblakerd achter en mijn toekomst is dan in rook opgegaan,” aldus de campingeigenaar in een zuid-Europees land.