Camperaar accepteert Portugese wet niet én respecteert de natuur niet

Op een review website is het commentaar van een Nederlandse camperaar te zien.

Hij schrijft gisteravond over de gemeente Odemira, waar Campercontact van de NKC een camperplek promoot. Men zou daar gratis mogen staan.

Het verslag van de Nederlander verhaalt over een mooie plaats, maar voegt er aan toe: “…ook vandaag politie die de kust afrijdt en op de camperplaatsen komt zeggen dat je niet mag overnachten.”

De camperaar schrijft vervolgens dat hij het risiko van een bekeuring maar niet heeft genomen, maar dat het een natuurgebied was en dat dit voor hem de motivatie was om er voor een langere tijd te willen gaan staan.

“Maar”, vervolgt deze wildkampeerder, “eerder hebben anderen er wel 4 nachten zonder problemen gestaan”.

Het Moraal
In het land van de camperaar, Nederland, doet de Nederlandse politie niet anders, Camperaarskrant.com bericht regelmatig over de nachtelijke politie-acties die ook in Nederland plaatvinden. Juist omdat het een natuurgebied is, dat zou een motivatie voor de camperaars behoren te zijn om er juist niet te willen staan.

10.000 Bosbranden
Natuurgebieden moeten immers met volle kracht worden beschermd tegen onnatuurlijke gedragingen. WC-cassette lozen in de natuur, het vuilnis achterlaten in de natuur, menigeen gooit zijn peuken in de natuur en daardoor wordt ook weer bijgedragen aan de enorme aantallen bosbranden waardoor Portugal wordt geteisterd. Dit jaar zijn er minder grote bosbranden, maar het aantal van 10.000 branden zal ook dit jaar zeker worden bereikt.

Ook in Portugal, elke camperaar weet dit natuurlijk, mag niet zonder vergunning vrij worden gekampeerd. De vergunning is bij wet geregeld. Die wet met onverbloemd duidelijke regels bestaat al tientallen jaren. De boete is 200 euro bij een eerste overtreding, bij recidive – men wordt landelijk geregistreerd – kan de boete snel oplopen tot 2.000 euro en hoger. De boete kan door de Portugese Justitie per persoon worden opgelegd, want niet de camper begaat de overtreding, het zijn de mensen in de camper die de overtreding begaan.

Een aantal politiediensten, in ieder geval meerdere politie-regio’s van de GNR sturen de processe-verbaal naar de ICNF – Instituto da Conservação da Natureza e das Floretas – dat is de overheidsorganisatie, zoals in Nederland Staatsbosbeheer. Deze ICNF legt vervolgens de boetes op en zal deze ook (laten) incasseren.

Hoe deze camperaar er bij komt dat er 4 nachten mensen zonder problemen hebben gestaan? De inzender van dit artikel denkt dat dit weer eens tot het reik der fabelen moet worden verwezen, zoals zovele verhalen van camperaars die zich verongelijkt voelen. Want waar wordt geregistreerd dat men 4 dagen, voordat iemand arriveert, een aantal nachten legaal wild heeft gekampeerd?

 

Ingezonden artikel door een lezer van Camperaarskrant.com