Venetië beboet wangedrag van toeristen

Venetië wordt dagelijks door tienduizenden toeristen bezocht. Aan de ene kant dragen zij bij aan de economische groei, maar zij vormen ook een bedreiging voor kerken en andere heilige plaatsen. Het is voor de autoriteiten steeds moeilijker hier een balans in te vinden.

Venetië is een van de meest modieuze Europese bestemmingen. Volgens CNN zijn er meer dan 50 miljoen toeristen die de 200.000 inwoners tellende stad elk jaar bezoeken. Het beroemde San Marcoplein en het hertogelijk paleis, met daarachter de Brug der Zuchten, zijn twee van de meest bezochte plekken.

Toeristen met slechte opvoeding
Selfies, mensen zittend op de vloer etend of zonnebaden in bikini’s. Dit is een steeds vaker voorkomend scenario in de historische Italiaanse stad. Het is ook de belangrijkste reden die lokale functionarissen ertoe heeft aanzet een plan te ontwikkelen wat voorziet in boetes voor slecht opgevoede toeristen. De boetes kunnen oplopen tot 500 euro en zullen worden opgelegd aan degenen die menen dat zij in de kanalen en zijgrachten kunnen zwemmen, bovenop historische monumenten te gaan liggen of op de grond zittend, of liggend, te eten.

Het voorstel, dat nog moet worden goedgekeurd, wordt de leden van de gemeentelijke vergadering gedragen. Artikel 35 van de wet is volgens de krant El País het minst consensueel. Het is bedoeld om te voorkomen dat toeristen zich op de vloer van het historische centrum of op de trottoirs van de belangrijkste monumenten voelen.

Het is ook bedoeld om degenen die de gemeentelijke tuinbanken gebruiken als een picknickplaats te boeten. De Polizia Munizipale is een van de organisaties die de bekeuringen uit zal delen.