Franse camperaar met traangas kwaad op Portugese regels

Camperaar aangeklaagd wegens zijn traangasbus

Jean-Noël reisde rustig aan boord van zijn camper in Portugal toen hij door de locale GNR werd gecontroleerd.

Op verzoek van de guardas presenteerde hij een mini-traanbus, die hij in zijn camper vervoert.

Protest bij consulaat
De camperaar is kwaad op het feit dat de spray geautoriseerd is in Frankrijk, terwijl dit in Portugal een verboden wapen is. “Voor mij is het de koude douche om voor het eerst in mijn leven op 75-jarige leeftijd in staat van beschuldiging te worden gesteld”, laat Jean-Noël weten. Hij laat weten inmiddels schriftelijk geprotesteerd te hebben bij het consulaat van Portugal in Frankrijk.

Deze ervaring kan iedereen attent maken om voorzichtig te zijn, het is van essentieel belang om te weten wat volgens de plaatselijke voorschriften wel en niet mag, wanneer u naar het buitenland reist, zelfs binnen de Europese Unie.

Voor de rechter gedaagd
“Om veertien uur ga ik naar de rechtbank en zie een officier van justitie die een advocaat en een vertaler bijeenroept,” vertelt Jean-Noël. “Ze vraagt ​​om een ​​kopie van mijn strafblad in Frankrijk. Om 15.30 uur, bij het parket, nu met een advocaat en een vertaler er bij, word ik opnieuw ondervraagd en ik verklaar dat ik de feiten erken. De Officier van Justitie vraagt ​​mij het bedrag van mijn inkomen, mijn vrouw en de waarde van mijn bezittingen. Vervolgens zegt de Officier van Justitie dat ik een boete van 300 € krijg. Zij kondigt ook aan dat ze mijn dossier zal doorsturen naar de rechter die binnen twee maanden zal beslissen over mijn zaak, en dat de bom zal worden geanalyseerd.

Ook in Frankrijk niet helemaal legaal
Een traangasbus, met een kapaciteit van minder dan 100 ml, is in Frankrijk vrij te koop, maar het vrije vervoer is eveneens strafbaar. Dat geldt ook voor de pepperspray die in Frankrijk vrij mag worden verkocht.

Deze informatie verkreeg de redactie van Camperaarskrant.com van het Directoraat van juridische en administratieve informatie van de Franse overheid. Dit geldt ook voor een aantal overige “wapen” achtige artikelen, die wel vrij mogen worden verkocht, maar niet vrij mogen worden vervoerd.

 

(wordt vervolgd)