Portugal: Mobiele telefoon en sjaal mee in de kist

De sjaal en het mobieltje, dat zijn de meest voorkomende objecten die worden gevraagd om in de kist met de overledene mee te geven.

Het is geen nieuwe trend dat op verzoek van de overledene, of uit wil van de familie, bepaalde artikelen in de kist worden achtergelaten, maar sommige ervan zijn wel ongebruikelijk.

“Ik krijg regelmatig het verzoekje om een mobiele telefoon bij de overledene te laten en dit is echt geen spaarzaam geval,” vertelt Angelino Salazar van uitvaartdiensten São Jorge en Ribeiro & Ribeiro, beide uit Guimarães.

Uitzetten
Wanneer een verzoek om een mobiele telefoon verschijnt, vraagt de begrafenisondernemer alleen dat het apparaat wordt uitgeschakeld: “Ik vraag alleen hier om, zo niet, stel je dan voor dat hij bij de begrafenis ineens gaat spelen.”