Vrije verkoop van groenten op Portugese EN13 is bestand tegen klachten

Voor de poort van zijn woning, in Navais, tegenover EN13 in de omgeving van Porto, is Lurdes Salgado bezig met het sorteren van wat dozen.

Je ziet aardappelen, ui, meloen, kool, wortel, tomaat en sla, groene bonen en knoflook. “Ik heb een beetje van elk, en verkoop alleen wat door mjizelf is verbouwd is, vertelt Lurdes.  Op zijn 58e cultiveert hij “een stuk land” en verkoopt de opbrengst. “De “grotere warenhuizen betalen alleen maar de korst voor een boterham”, vertelt hij.

De ondernemersvereniging van Póvoa de Varzim (AEPV) wil dat de gemeente tegen de “illegale verkoop” op de grens van EN13 “zware maatregelen” neemt.

Presidente Aires Pereira van de gemeente, weigert actie te ondernemen tegen een “kleinschalige” verkoop voor eigen rekening, wat al vele jaren deel uitmaakt van de “traditie” en het “merkimago” van Póvoa de Varzim.

De lezer die ons op dit voorval attendeert vindt dat er in Portugal steeds meer sprake is van regeltjes en regeltjes en kartelvorming valt daar volgens hem ook onder. “Recht en vrijheid aan de vriendelijke bevolking en zeker het gezellige straatbeeld, dat is wat wij als expats en zeker ook de toeristen weten te waarderen”.

“Wie kent de Nederlandse en Duitse situatie niet, waarbij je al fietsend over leuke provinciale wegen langs de boerderijen komt en daar je eerste levensbehoefte heel vers aan kunt kopen, van eieren, melk, fruit en groenten en dat tegen ook nog leuke prijzen,” besluit hij.