Dalend toerisme diverse regio’s van Spanje

In Catalonië is het aantal hotelovernachtingen deze zomer met 6,5% gedaald.

In de kustplaats Mazzaron, Murcia, is ook een duidelijke teruggang merkbaar. Er zijn maar heel weinig mensen op het strand en in de restaurants te zien. Restauranteigenaren zeggen dat dit vooral in op werkdagen een zwakkere zomer is dan anders. De situatie hersteld zich enigszins in de weekenden.

Er zijn dingen die een moeilijke te verklaring zijn. Een daarvan is dat, bij algemene groei van het toerisme in Spanje, waarmee de moeilijke jaren van de crisis zijn overwonnen, de resultaten van bijvoorbeeld Cordoba naar beneden gaan.

Het is niet te verklaren, omdat deze spaanse stad de afgelopen jaren zijn aandachttrekkende attracties heeft vermenigvuldigd. In zeer korte tijd is deze stad erin geslaagd om maar liefst twee verklaringen van het UNESCO werelderfgoed – de Patios en Medina Azahara – toe te voegen aan de andere twee die al waren toegekend.

Dat is iets unieks in Spanje. Maar de toeristische cijfers reageren niet op deze attracties.

De terugval is daarom gewoonweg niet gemakkelijk te begrijpen,