Grootscheepse inzet brand Serra de Estrela Portugal

Meer dan 350 mensen, gesteund door ongeveer 120 voertuigen en twee blusvliegtuigen, gingen zaterdagochtend verder in de strijd tegen de vlammen in Seia, district Guarda, tegen een brand die op vrijdagmiddag uitbrak.

Volgens een bron van het Guardian’s Relief Operations Command (CDOS), vandaag om 8.20 uur, had het vuur drie actieve fronten, die werden bestreden met 370 brandbestrijders, ondersteund door 122 voertuigen en twee blusvliegtuigen.

Vanochtend vroeg, volgens dezelfde bron, zijn er inmiddels 4 andere blusvliegtuigen en helicopters gemobiliseerd om de troepen te assisteren. Volgens de bron van het District Relief Operations Commando van Guarda bleef het vuur om 03.15 uur in de ochtend “met drie fronten” actief.

Vrijdagavond, om 23:05 uur had het vuur ook al drie actieve fronten en waren 395 man van de brandweer ingezet, gesteund door 129 voertuigen. Volgens het Commandocentrum was men druk doende nog meer manschappen op te roepen. Dit betekent dat van vrijwel elke brandweerpost uit alle aangrenzende districten tenminste één brandweerteam is opgeroepen, want van elke brandweerpost binnen het district zijn alle beschikbare manschappen al aanwezig.

Het vuur is ontstaan in een zone vol onkruid en struikgewas en de autoriteiten maakt zich zorgen vanwege de snelle verspreiding er van. Het ruige terrein maakt het moeilijk om de vlammen te bestrijden, maar vooralsnog worden geen kleine dorpjes bedreigd.

De brand begon om ongeveer 16:13 op vrijdag in een bos in Fontão, Loriga, in de gemeente Seia, in het district Guarda.