Waarom is toegang van een hond op campings beperkt of zelfs verboden?

Als je een hondenliefhebber bent en van een huisdier in het algemeen, moet je zeker zeggen dat de beperkingen van sommige campings je wel eens kunnen ergeren.

De redenen kunnen verschillen, de belangrijkste zijn het gevolg van de grofheid van sommige hondenbezitters, die in naam van hun vrijheid die van anderen vergeten, en alle andere gasten van de camping niet willen respecteren.

Plassen en poepen op de camping
De beheerder van de camping spreekt bij aankomst met iedere arriverende hondeneigenaar duidelijk af dat de hond regelmatig buiten de camping zal worden uitgelaten, de volgende ochtend zie je de gast om 11 uur aan het ontbijt en de hond heeft dan nog steeds niet zijn verdiende wandeling gehad. Dus heeft zijn behoefte al op de camping gedaan. Spreekt de beheerder de gast er op aan, dan is een glasharde ontkenning vaak het resultaat, terwijl er vanuit de receptie toch echt op is gelet. Dat is immers in het belang van het hele campingbedrijf en dus ook van alle overige gasten.

Bemoei je er niet mee!
Een campingeigenaar: “Nog geen maand geleden hadden wij een dame met leuke hond op de camping, mijn vrouw heeft bij de aankomst, een half uurtje eerder de duidelijke afspraken voor gasten met honden gemaakt. Kom ik van achter de camping, zie ik dat de hond in een waterfontein voor drinkwater staat te plassen, mevrouw kijkt de andere kant op. Vervolgens gaat de hond direct naar een ander plekje en legt daar zijn natte behoefte neer. Ik sprak mevrouw er op aan dat dit zo natuurlijk niet kon en krijg als reactie: “Dat gaat je niks an, bemoei je er niet mee!” Deze gast moest ik toch echt vragen om de volgende dag te vertrekken, het was immers al avond en direct wegsturen wil je dan eigenlijk ook niet doen. De volgende dag zijn de gasten rond half elf vertrokken en ook tot dan is de hond nog steeds niet even buiten de camping uitgelaten.”

Hondonvriendelijke camping
Dat is wat je op bijvoorbeeld de website Campercontact als review over een andere camping leest. De eigenaar van de camping zou de klager zomaar van zijn terrein hebben gestuurd, midden in de regen, met hond en al. De campingeigenaar is uit belangstelling naar zijn reden gevraagd en dan komt er wel iets anders naar voren. “Ik heb de eigenaar van de hond 2 dagen lang gevraagd om zijn hond goed buiten de camping uit te laten. Het beestje had diarree. Ik heb hem gevraagd om een grotere boodschappentas bij zich te houden, zodat als de hond ging zitten, die tas direct onder het achterwerk kon worden geschoven. Op de tweede dag zag ik dat de man het dier nog steeds aan de lange lijn uit liet en het beestje zijn diarree voor de camper van een andere gast neerlegde. Omdat de man alleen maar antwoordde dat het zo zielig was voor zijn hond, maar totaal geen begrip had voor de rust en hygiene voor de overige gasten, heb ik hem inderdaad moeten vragen van de camping af te gaan. Ja, het regende, maar of dat nu zo van belang was?”

Dezelfde dag al zag de campingeigenaar zijn eerste negatieve review op het internet en dat is nog een aantal dagen door gegaan, de hondeneigenaar had geen tijd om de hond conform de afspraken uit te laten, maar alle tijd om een groot aantal dezelfde reviews op een aantal websites te plaatsen.

Nadat de eerder genoemde website van de NKC de campingeigenaar geen enkel soelaas bood om de onterechte review te verwijderen, bedacht hij zich geen moment meer, zijn camping stond al enige tijd te koop en hij besloot de camping per direct maar te sluiten. “Ik had liever vrede en rust dan nog steeds “gedoe” rond mijn 70e verjaardag,” vertelde de inmiddels voormalige eigenaar. Kort daarna kwamen de juiste en zeker ook enthousiaste kopers op zijn pad en geniet hij inmiddels van zijn welverdiende rust.

Niet iedereen houdt van honden
Nog een reden, behalve de harde realiteit van het niet sociale gedrag, is dat veel mensen niet van honden houden, of dat ze er bang voor zijn, en daarom zoeken ze naar campings die ze niet toelaten. En de campings doen natuurlijk hun ding.

Geen verbod, maar wel duidelijk
Er zijn in heel Europa veel campings waar een hond niet nadrukkelijk wordt verboden, maar waar het wel duidelijk wordt gemaakt met een tarief van bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 euro per overnachting.

We willen niet ingaan op de marketing- of commerciële keuzes van de campings, we willen eenvoudigweg alle mensen herinneren dat er mensen zijn die niet van honden houden en ze liever niet als buren op de camping zien en daarnaast speelt de hygiene een grote rol binnen de verantwoordelijkheid van de campingbeheerder.

Een volgende campingbeheerder: “Het sociaal mee willen denken helpt in alle gevallen en voorkomt dat er meer campings komen waar het meenemen van je huisdier niet meer is toegestaan.”