Portugese Commandant BB Algarve blunderde al eerder

Districtcommandant Vítor Vaz Pinto van de Portugese Bescherming Bevolking, gisteren plots vervangen als leider van de brandbestrijdingstroepen m.b.t. de Monchique-branden in de Algarve, wiens commando naar het Nationale Commando is gegaan, heeft in 2012 ook al gefaald tijdens de branden in de Serra do Caldeirão, ook in Algarve.

In die tijd moest Vítor Vaz Pinto zijn post ook al verlaten, toen als de nationale commandant van reddingsoperaties voor civiele bescherming.

Het ontslag kwam nadat in de zomer van 2012 in de Algarve fouten waren gemaakt door de huidige districtscommandant.

Dit jaar hebben brandweerlieden in Monchique dezelfde Vaz Pinto tijdens het vuurgevecht ook weer bekritiseerd. Gisteren is het gevechtscommando tegen de branden van Monchique, die inmiddels naar het zuiden zijn getrokken, overgedragen aan Patrícia Gaspar, de nationale operationele commandant van de civiele bescherming.

Weggepoetst
Zoals vrij gebruikelijk spreken de autoriteiten in Portugal niet over een “falen” van een eigen autoriteit en wordt de afzetting van de commandant met een fraaie uitleg weggepoetst.

Nieuwe brandhaarden
Het wegwaaiende as, vaak in de vorm van verbrande boombladeren, komt sinds gisterenavond en vanochtend ook terecht op meerdere andere plaatsen in Algarve, waar dan weer nieuwe branden kunnen ontstaan.

Vandaag vond dit al plaats in bijvoorbeeld Armação de Pêra, om 11.15 was dat geblust, in Faro, Lagos, Odiáxere – Torre, gisteravond laat geblust, in Faro, Lagos, Bensafrim E Barão De São João – Bensafrim, gisteravond om 23.05 uur geblust en ook een open brand in Aljezur: Faro, Espinhaço De Cão, langs de EN120 kon vanochtend om 09.26 uur door de parate Portugese brandweerkorpsen snel worden geblust.

Hierdoor blijkt wel hoe ingewikkeld deze grootste brand van dit jaar, tot nu toe, te bestrijden is. De gebieden zijn enorm en wind draagt snel en vooral ook ver.