Algarvebrand bedreigd Silves en Fóia – 32 gewonden (updated 13.08 uur)

Inmiddels heeft de vorige week vrijdag begonnen brand nabij Monchique in Algarve 32 gewonden tot gevolg, het vuur bedreigt nu mogelijk het drukke toeristische stadje Silves, aldus Patricia Gaspar van de Civiele Bescherming vanmorgen. Momenteel zijn 1.400 brandweerlieden, waaronder de GIPS teams van de GNR en honderden militairen van de Portugese Landmacht doende de vuren te bestrijden. Zij worden ondersteund door 450 brandweerwagens en 7 blusvliegtuigen en -helicopters.

Over de stand van zaken op woensdagochtend verzekerde Patricia Gaspar de 2e nationaal commandant van de civiele bescherming dat de alemene situatie ter plaatse ‘stabieler’ is dan op dinsdagavond, en er ‘goede vooruitgang’ is geboekt bij het bestrijden van de vlammen.

Fóias en Silves zijn de punten in de regio die de meeste aandacht van de autoriteiten nodig hebben,

Over de verandering van de coördinatie van de ingezette middelen naar het nationale commando van de Nationale Civiele Bescherming Autoriteit, wilde Patrícia Gaspar deze bijzondere situatie enigszins van de druk halen en benadrukte dat het een geplande wijziging is in het Operations Management Systeem, in het geval van grote branden.

“Niets van dit alles heeft te maken met kritiek of vermeende mislukkingen, het is een routineprocedure”, legde zij uit en devalueerde vervolgens het bestaan ​​van mislukkingen op het terrein waar de inzet plaats vindt. “Fouten waren minimaal,” aldus de commandant.

Beste mogelijkheden tot vanmiddag 14:00 uur
Volgens de Bescherming Bevolking is er een “inschatting van beste mogelijkheden” samengesteld en deze is gerelateerd aan de weersomstandigheden tot 14 uur. De strategie is om “te anticiperen op de vuurlinies” in Fóia in Silves, met de verplaatsing van veel van het materieel naar die vuurlinies en het gebruik maken van alle mogelijke middelen daar waar verwacht wordt dat het vuur zal passeren.

Evacuaties
In deze zones worden ook mensen op een preventieve manier van huis gehaald. Wind is de belangrijkste ongunstige factor op dit moment.

181 mensen blijven ontheemd vanwege vuur in Monchique
Het aantal mensen dat ontheemd door de brand op vrijdag in Monchique is deze woensdagochtend, 181, de National Civil Protection Authority (ANPC). Eerder was dit aantal meer dan 200, maar tientallen hebben een onderdak kunnen vinden bij familie en vrienden.

Update 13.08 uur
Het aantal brandbestrijders is op dit moment 1.445 en zij worden ondersteund door 448 voertuigen en 14 blushelicopters en blusvliegtuigen, waaronder 2 canadairs die door Spanje beschikbaar zijn gesteld.