Brand Algarve nog niet onder controle – 79 gewonden

De brand die vorige week vrijdag begon in Monchique, Algarve, is nog niet bedwongen en dreigt nog verder uit de hand te lopen.

Ondanks de inzet van meer dan 1200 brandweerlieden van de Portugese vrijwillieg brandweer, de speciale teams van bosbrandweer, de landmacht en marine, alsook de brandbestrijdingsteams GIPS van de GNR is het nog niet gelukt de enorme vuurzee onder controle te krijgen.

17 vliegtuigen en helicopters
Vandaag hebben de meer dan 1200 brandbestrijders de beschikking over 371 brandblusvoertuigen en er zijn 17 blusvliegtuigen en blushelicopers ingezet.

79 gewonden
Het aantal bewoners en hulpverleners aan wie medische bijstand is verleend, steeg tot 79. Zij hadden last van rookvergiftiging of brandwonden.

Op maandagavond keerde het vuur terug naar het dorp Monchique en dreigde het scenario zondagavond te herhalen, waar verschillende huizen in deze plaats aan de Algarve dreigden te branden. Het vuur kwam binnen in het dorp en leidde tot de totale afsluiting van de electriciteitsvoorziening, waardoor de bewoners in het donker achterbleven.

Vroeg in de ochtend probeerden de brandbestrijders koste wat het kost de te verhinderen dat de vlammen bij woningen komen. Het klooster van Monchique is een ruine geworden, het werd volledig verteerd door de vlammen. De verschillende rally’s die maandagmiddag plaatsvonden, zijn teruggekeerd naar een vuur dat sinds vrijdag niet meer onder controle is.

De autoriteiten maken zich zorgen over een verlies aan controle over de vlammen

Al 4 dagen
De strijd tegen het vuur dat sinds vrijdag in Monchique is aangestoken, wordt belemmerd door de intensiteit en constante veranderingen van de windrichting en door de moeilijkheid van de toegang tot de vlammen over de de grond, dit vanwege de dichte begroeiing, zei de bron van het Regionale Commando voor Hulpoperaties van Faro (CDOS) aan het portugese nieuwsagentschap Lusa.

Update met extra artikel volgt later vandaag, volg onze meldingen op Facebook.