Portugal richting hitte-record

In Portugal blijven de temperaturen stijgen en deze donderdag kan de het maximum in verschillende provincies van het land oplopen tot 45 graden.

Volgens het Portugese Instituut voor de Zee en Atmosfeer (IPMA) worden 42 graden verwacht voor Lissabon, 37 voor Porto, 45 voor Évora en 36 graden voor Faro.

UV-blootstellingsrisico
Alle districten van het vasteland van Portugal en de archipels van Madeira en de Azoren, met uitzondering van Flores Island, hebben op donderdag een zeer hoog risico op blootstelling aan ultraviolette (UV) straling.

Volgens het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer (IPMA) heeft het eiland Flores een hoog risico op blootstelling aan UV-straling. Voor regio’s met een zeer hoog en hoog risico, raadt het instituut  het gebruik van zonnebrillen met UV-filter, hoed, t-shirt, parasol en zonnebrandcrème aan, evenals natuurlijk ervoor te zorgen dat kinderen nu niet aan de volle zon worden blootgesteld.

Oplopend tot 47 graden
Het is de verwachting dat de temperaturen de komende dagen nog verder oplopen. Tot zelfs 47 graden in Reguengo de Monsaraz, Alentejo. Het oude europese record is 48 graden, dat werd op 10 juli 1977 in het Griekse Athene gemeten.