GNR versterkt patrouilles wegens brandgevaar

De Nationale Republikeinse Garde (GNR), versterkte ingaande 1 augustus, verspreid over het nationale grondgebied, de zichtbaarheid van patrouilles met het oog op het voorkomen van branden, vanwege de hoge temperaturen, wind en lage luchtvochtigheid die voor de komende dagen wordt voorspeld.

Inzet van 5.200 Guardas
De GNR intensiveert, via zijn afdeling Natuurbescherming, Milieu en Strafrechtelijk onderzoek, de bewaking van gebieden met het hoogste risico op bosbranden, met name in districten waar het risico groot, zeer hoog en maximaal is, om branden in bossen te voorkomen. Zo zullen dagelijks 5.200 militairen bij deze preventieve acties worden ingezet.

Een groot deel van deze op militaire basis geschoolde politieorganisatie zal klaar staan ​​om direct te kunnen handelen in de eerste aanval van een beginnende brand, daarbij kunnen 40 blusvliegtuigen en -helicopters worden ingezet.

Ook zal het nationale netwerk van 230 uitkijkstations worden geïntegreerd in deze ongekende inspanning, zij worden bemand door 920 burgerwachters, deze posten zullen 24 uur per dag bezet zijn.

Hierbuiten staat nog de inzet van de natuurwachters van het ICNF, een afdeling van het Ministerie van Natuur, zij houden extra toezicht binnen de nationale parken, waarvan Portugal er een aantal kent.

Bewustwording gevraagd
In deze context roept het GNR op tot bewustwording bij de bevolking om binnen bos- en landbouwgebieden te onthouden van
• roken, verlichting of vreugdevuren;
• branden van om het even wat dan ook
• vuurwerk en flacons met verlichte pit lanceren;
• fumigreren of desinfecteren bijenstallen, tenzij met fumigators die zijn uitgerust met vonkende apparaten;
• verplaatsing van zware tractoren, machines en voertuigen die geen brandblusser, vonkend of vonkenvangend systeem en flapafsluiting in de uitlaatpijpen of schoorstenen hebben;

De GNR waarschuwt ook:
• In geval van brand onmiddellijk 112 bellen, beknopt en nauwkeurig de locatie overbrengen, geschatte grootte en vorm van snelste toegang tot de betreffende locatie;

• Signaleert u dat er personen zijn die een eventueel risiko kunnen zijn in het kader van branden, neem dan onmiddellijk contact op met de politie.

Arrestaties
Sinds 1 januari van dit jaar heeft het GNR al meer dan 30.000 patrouilles uitgevoerd, wat resulteerde in de identificatie van 708 verdachten en de arrestatie van 81 brandstichters.