Duurdere Friet door droogte

Frieten worden veel kleiner, maar ook veel duurder.
De superdroogte die landen als Nederland en Belgie teistert gaat ervoor zorgen dat de oogst van de ferme Hollandse aardappel naar de knoppen is. De aardappelenoogst zal op zeker tegenvallen. Naar verwachting krijgen de boeren 40% minder te oogsten dan in de eerdere jaren. De aardappel groeit nu al niet meer, ze worden dus stukken kleiner en de boer krijgt veel minder kilo’s te oogsten.

NVWA: Geen risico van bruinrot
In belangrijke akkerbouwgebieden, zoals in Zeeland, het oosten van het land en sinds gisteren ook in Friesland mag niet meer gesproeid worden. De waterschappen hebben dat verboden. De boeren hebben de Minister van Landbouw gevraagd om een uitzondering voor hen te maken. De minister is in principe tegen, want in het oppervlaktewater kan een bacterie zitten die bruinrot veroorzaakt. Maar de NVWA, de Voedsel en Waren Autoriteit acht de kans hierop wel heel erg klein. Dus zou er redelijk veilig gesproeid kunnen worden.

Verplichte levering aan fabrieken
De boeren krijgen niet zo gemakkelijk meer geld voor hun aardappelen, want de meesten onder hen hebben wel een leveringsovereenkomst met een van de grote fabrieken, zoals Avico en McCain en volgens die overeenkomst zijn ze zelfs verplicht om een aantal kilo’s te leveren. En dat voor de eerder al vastgestelde prijs. De boeren zullen al blij zijn als ze die aantal kilo’s wel kunnen leveren.

Stijgende prijzen
Op de vrije markt stijgt de aardappelprijs nu al, maar de hoeveelheden op de vrije markt zijn vrij gering. Vorig jaar had Nederland de beste aardappelenoogst uit de geschiedenis en uit dat jaar ligt er nog wel het een en ander op voorraad. Maar de prijsverhogingen in bijvoorbeeld de snackbar en het restaurant zullen volgend jaar wel goed te merken zijn.

Beslissing in augustus
Het Ministerie van Landbouw heeft laten weten dat zij tot in augustus nodig hebben om te kunnen beslissen of het mogelijk is wat de boeren vragen. Maar dat zit volgens de boeren al ver tegen de kritische grens aan, want de oogst is in september en tot die tijd zou de aardappel nog water nodig hebben om te kunnen groeien. Maar kan vanaf half augustus alsnog flink worden gesproeid, dan kan er nog een beduidende verbetering tot stand worden gebracht.