Portugese pyromanen aangehouden

De PJ, de Portugese gerechtelijke politie van de regio Lissabon en de Taagvallei, heeft een 27-jarige man aangehouden wegens sterke aanwijzingen voor het veroorzaken van verschillende bosbranden.

3 Branden
Het onderzoek heeft aangetoond dat de vermeende dader op grondstukken met struikgewas, in gebieden grenzend aan meerdere permanente woningen, drie afzonderlijke branden heeft veroorzaakt.

Bij deze branden was het verspreidingsgevaar hoog, omdat het woningen betrof die aan twee belangrijke verkeersaders lagen, evenals de vele geparkeerde voertuigen. Dankzij de tijdige ontdekking en een effectieve bestrijding door de brandweer kon verdere schade worden voorkomen.

De aangehouden man is voorgeleid en in voorlopige hechtenis geplaatst.

Strengere aanpak
Na de desastreuze branden in 1017, waarbij honderden woningen zijn verwoest, alsmede 485.000 hectare bossen, waarbij 112 doden zijn gevallen, lijkt het gerechtelijke systeem in Portugal de daders strenger aan te gaan pakken dan eerder ooit het geval was.

Gevangenishospitaal
Eerder deze maand heeft de PJ in Leiria, samen met de GNR van Tomar, een 22-jarige verdachte van 2 bosbranden in Alviobeira gearresteerd. Hij wordt verdacht van de bosbranden van 6 en 12 juli, deze konden tijdig worden ontdekt door een GIPS-team, een snelle interventieteam per helicopter, van de GNR en kon samen met de brandweer snel worden geblust. De jonge restaurantbediende bleek zichzelf ook nog verwond te hebben en is opgenomen in een gevangenishospitaal.

Tot verbazing van veel expats leidde eerdere aanhoudingen in 2016 en 1017 in veel gevallen tot het slechts opleggen van een wekelijkse meldplicht bij een politiebureau, de voorlopige hechtenis werd amper toegepast. Hier lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.