Kind verdronken: Portugese alarmcentrale 112 kent geen engels

Een in een afzuigrooster vastzittend 6-jarig Belgisch jongetje is overleden, nadat de Portugese 112 Centrale de oproep 5 keren doorverbond. “Men sprak geen woord Engels of Duits”, aldus het relaas van de rouwende ouders.

Het gezin verbleef op een quinta in het plaatsje Azeitão toen het kind vermist werd. Verwoed werd gezocht en uiteindelijk zag men het kind vastzitten in het afzuigrooster van het zwembad. Alle zoekende sprongen het zwembad, men belde ondertussen de 112 Alarmcentrale.

“Niemand begreep ons”, schrijven de ouders in een emotionele brief aan de media.

De brandweerlieden arriveerden als eerste en twee van hen probeerden Vic te bevrijden, maar zonder succes.

Ze gingen op zoek naar de zuiveringsinstallatie van het zwembad om de pomp uit te zetten. Die bleek in een klein huis op de afgesloten toegangsweg te zitten. Brandweermannen moesten de deur openboren.

Nadat het kind van het afzuigrooster kon worden bevrijd werd het met spoed naar het Dona Estefânia ziekenhuis overgebracht, waar het overlijden werd vastgesteld.

“We belden 112, onze oproep werd vijf keren doorgeschakeld totdat we in staat waren om iemand te spreken die Engels sprak, “zo begint het schrijven van de rouwende ouders.”

“Ansie en Michael nemen geen genoegen: de PJ van Portugal moet ingrijpen”
Het is ongelofelijk dat dit kon gebeuren als een enkel deksel vermeden had kunnen worden. Hier moeten de autoriteiten op ingrijpen. De verantwoordelijken op de 112 Centrale moeten strafbaar worden gesteld, dat kan de PJ, de Gerechtelijke Politie van Portugal doen zonder dat onze aangifte nodig is. Dit is dood door schuld. Maar wij begrijpen dat de verwachting op een dergelijke aktie wel vergeefs zal zijn”, schrijven de ouders.

“Het is ongelooflijk dat dit kan gebeuren als een enkel deksel vermeden had kunnen worden.”