Twee miljoen Nederlanders recreert naakt

Poedeltjenaakt… zo viert een bekende Nederlandse zijn vakanties het liefst. En daar is hij zo enthousiast over, dat wij hem het hemd van het lijf mogen vragen, toch blijft hij zelf voor de rest liever ietwat anoniemer.

Taboe
“Het is toch een taboe. Maar ik ben erg enthousiast over naakt recreëren, en vind het jammer dat daar vaak moeilijk over wordt gedaan. Ik wilde graag delen hoe prettig het is”, aldus de acteur.

Bewijs van dapperheid
“Maar de meeste reacties in mijn omgeving waren positief. Onze directe omgeving wist het wel, maar opeens werd ik aangesproken door wildvreemden, zelfs een keer bij de benzinepomp, die het dapper vonden. De mensen hebben er meteen allerlei vragen bij. Of ik ook bloot naar de campingwinkel ga en wat je doet als je ergens gaat zitten.”

“Natuurlijk ga ik ook bloot naar de campingwinkel! En een van de ongeschreven regels is: ‘Neem altijd een handdoek mee.’ Je gaat niet met je zweetnaad op de stoel van de buren zitten. Heb je een dier bij je, of je beoefent een sport met dieren, ook dan hou je er gewoon rekening mee dat je naakt bent. Je gaat dus niet zomaar in je blootje op de rug van een paard zitten, dat is zelfs een beetje minachten van het zo edele dier gezien, dus doen we dag niet.”

Zijn er meer dingen die je niet doet
“Hardlopen in je nakie, zodat de boel van onderen, of voor de vrouwen van boven, alle kanten op slingert, dat gaat zelfs mij te ver. Mij zul je dus ook niet op een trampoline zien dansen, dat is echt een gezicht en dat is ook iets wat je dus gewoon niet doet. Badminton en volleyballen kan nog op het randje. Maar als we op het campingterrein gaan wandelen, hebben we alleen een rugzak om. Je hebt er direct een beeld bij, hè?

Nieuwsgierige buren
“Rust, natuur en ruimte, dat is wat wij willen, als naaktrecreanten zoeken wij altijd de vrije natuur op, maar dit wel heel letterlijk. Want wij willen veel ruimte en natuurlijk alle rust. Een kleine camping, omringd door vaak buren die niets van onze recreatie begrijpen, ook dat hebben wij meegemaakt, dat zijn ervaringen die ons vakantiegevoel hebben beschadigd. Dus zoeken wij dat soort adressen nooit meer op. Een naturistencamping moet in beginsel heel veel vrije ruimte, liefst strand, danwel heel veel bos bieden, zodat we echt onze vrijheid hebben en zeker ook het gevoel wat daarmee gepaard gaat.

Geen foto’s
“Als je het koud hebt, kleed je je gewoon aan. Er zijn ook campings die van je eisen dat je een halflange jas, dus een korte jas aantrekt, maar wij vinden dat soort van regels niet leuk. Wij bepalen zelf graag wat wij aantrekken als het koud is.  En als er een disco- of barbecue-avond is, doen mensen vaak hun best om er leuk uit te zien en trekken dus graag iets moois aan. Ook belangrijk: je maakt geen foto’s van anderen. Ook niet als je denkt dat de ander jou toestemming heeft gegeven.”

Kind naakt op het strand?
Dat er met de komst van de smartphone iets veranderd is op de stranden, blijkt ook uit een onderzoek van de NFN. Ongeveer 50% van de vrouwen die de enquête invulde, zegt haar kind naakt op het strand te laten spelen. Ruim 40 procent geeft aan hier voorzichtiger in te zijn geworden met de komst van telefoons met camera. “Ik ben bang voor pedofielen’ of “ik wil niet dat iemand foto’s maakt van mijn kind”, zijn veelgenoemde redenen om kinderen badkleding aan te trekken, zelfs op hele jonge leeftijd.

“Men vindt dat je in de tijd van nu, waarbij iedereen ongemerkt kan filmen en fotograferen, je jouw kinderen niet naakt kunt laten lopen. Het is te treurig voor woorden, maar de kinderen hebben in ieder geval niet minder plezier als zij een zwembroekje aan hebben”, alsdus een NFN lid.