Hema stopt abrupt met leveren aan Expats

De alom geroemde Hema vertoont zo nu en dan capriolen die je niet zo gemakkelijk kunt plaatsen.

Was het vooral vorig jaar dat de website aan alle kanten haperde, maar als klanten dat meldden, dan kwam er een standaard antwoord dat er bij de Hema “natuurlijk” niets aan de hand was. “Men moest het maar weer eens opnieuw proberen” was het standaard antwoord, als er al een antwoord kwam, en op deze manier verloor de Hema veel van haar klanten die het zo leuk vinden om vanuit hun nieuwe land een bestelling met degelijke hollandse producten te doen.

Voor het overige was er niets mis aan de website van deze oerdegelijke oudhollands bekende winkel.

Lezerspanel
Ook dit jaar zijn – zo verneemt de redactie van haar lezerspanel – er alleen maar goede berichten over dit bedrijf gekomen. Natuurlijk vindt men het jammer dat bepaalde producten niet geleverd kunnen worden, waarom reclame maken voor de rookworst en deze niet uit willen leveren, ze zijn er immers ook in de langhoudbare verpakkingen. Maar dat zijn beslissingen die je aan de winkelier over moet laten.

Lezers menen dat er aan de buitenkant van de website eigenlijk geen veranderingen zijn geconstateerd.

Betalingen voor gedane bestellingen teruggestort
Deze week zijn een aantal expats volledig verrast door een telefoontje van een service-afdeling van de Hema, met het verzoek om een bankrekening op te geven, zodat een al gedane betaling voor een bestelling kan worden overgemaakt. Gevraagd naar de reden wordt verteld dat de Hema voorlopig is gestopt met het uitleveren aan het buitenland.

Verder doorgevraagd, vertelde de allervriendelijkste dame dat er in het verleden veel klachten waren over de website en de werking daarvan. “Aan de hand daarvan is flink aan de website gesleuteld en zijn er veel verbeteringen aangebracht, ook het uiterlijk is nogal veranderd,” vertelde de medewerkster. Waarom al gedane bestellingen vanuit het buitenland niet kunnen afgewikkeld, deze nu zelfs achteraf worden geannuleerd met terugstorten van de eerder gevraagde betalingendaar kan geen antwoord op worden gegeven. Ook niet waarom de Hema zelf niet ziet welke bankrekening het is, waarop geld terug moet worden gestort.

Nadat de klanten hun bankrekeningnummer aan de Hema hebben doorgegeven komt een emailbericht waarin de terugbetaling wordt aangekondigd, maar dat men daar nog wel 10 dagen op dient te wachten.

Advies: niet betalen
Op dit moment moet het advies zijn om vanuit het buitenland geen geld aan de Hema over te maken, de betaling gaat op de een of andere manier zodanig niet goed, dat men bij het toch serieuze bedrijf niet weet hoe de bedragen aan rekeningnummers van de klanten te koppelen.

Nu heerst een vaag vraagteken die nu door de Hema zelf is opgeworpen, een toegezegd contact met de persvoorlichter bleef helaas uit.