In Portugal nog steeds veel roem voor Salazar’s regime

Waar in Spanje de afgelopen 8 jaren een rigoreus einde is gemaakt aan alle mogelijke openbare uitingen aan de “Generalissimo Franco”, is in Portugal nog geen sprake van het beeindigen aan de verering van de voormalige dictator António de Oliveira Salazar.

In Spanje zijn alle uitingen in relatie tot Franco verwijderd, van standbeeld, tot plaquetes en straatnemen, het enige wat rest is nog het mausoleum, waarvoor nu 0ok plannen in de maak zijn om deze uit de weg te ruimen.

Er gaan 44 jaar na het einde van de dictatuur in Portugal zelfs verhalen rond dat men van plan is om in zijn geboorteplaats Santa Comba Dao, dichtbij Viseu en Tabua, zijn woning als museum in te richten. Aan de buitenkant van een kapelletje dichtbij deze plaats, langs de autoweg tussen Coimbra en Viseu, zien de toeristen regelmatig portugezen hun gebed doen. Naar verluidt was dit ook de gebedsplaats van de voormalige dictator.

Naar de Jornal de Noticias begin van dit jaar informeerde, wordt Salazar elk jaar in januari nog openbaar geeerd. De laatste keer was dit een evenement waar een 60-tal sympatisanten zich via een optocht naar de begraafplaats van de voormalige dictator begaven.

Nog steeds blijven de belangrijkste figuren uit de periode van het dictatoriale regime letterlijk aanwezig in de Portugese straten van ten minste 78 gemeenten in het land en 15 van hen zijn vernoemd naar Salazar.

Tussen de straten, pleinen, pleinen, straten, parken, bars, kleine pleinen en steegjes, meer dan honderd plaatsnamen hebben nog steeds een vererende relatie met de dictatuur.

Er zijn 15 straten die de naam dragen van António de Oliveira Salazar, de staatsman heeft met anderen uit zijn dictatoriale periode in Portugal regeringsfuncties bekleed. We hebben het hier over bestuursleden die het in de periode van 1932 tot 1968 hebben volgehouden, eerst als minister van Financiën en daarna als premier.

De zoektocht naar de naam Salazar is eenvoudig en kan worden begonnen in Vila Flor (district Bragança) en vervolgens in Santo Tirso, de Kerk in Vila Nova de Gaia (Porto). In het district Viseu gaat het door in Vila Seca en in de gemeente Armamar, Carregal Sal (de provinciehoofdstad), Castainço in de stad Penedono en Vimieiro doen in de gemeente Santa Comba Dao, waar Salazar zijn oorsprong had.

De naam staat nog steeds in toponymische platen van Cafede, in Castelo Branco; Barreiros en Monte Real, in de gemeente Leiria; Ansião (district van Leiria); Santa Cita, in Tomar (Santarém); Dagorda, in Cadaval (Lissabon) en Clara-a-Velha, in Odemira (Beja).

Ook de opvolger van Salazar, Marcelo Caetano, de laatste premier van “de nieuwe staat” tot de revolutie van 25 april 1974, wordt nog steeds vereerd. Hij verbond zijn naam aan 11 borden (van de straten van de boulevard een pleintje, een breed en een steegje) in Maia (Porto), Pombal, en Peniche (Leiria), Tomar (Santarém) en Cadaval, Cascais en Sintra (Lissabon).

In het geval van Cadaval, gaf Marcelo Caetano zijn naam aan drie ruimtes. Algemeen Oscar Carmona.

Ook de ex-President
De president van de Republiek tussen 1926 en 1951, is nog steeds vernoemd in negen straatjes, te beginnen in Maia en Vila Nova de Gaia (Porto), Anadia (Viseu), Covilhã (Castelo Branco), Santarém (Santarém), Cascais (Lissabon), Odemira (Beja) en Tavira (Faro). Óscar Carmona is erin geslaagd Gomes da Costa te registeren, wiens plaatsnamen zijn in Póvoa de Lanhoso (district Braga); Porto, Matosinhos, Paredes en Vila Nova de Gaia (Porto); Tondela (Videu), Soure (Coimbra); Leiria en Alcobaça (Leiria); Pinhel (Guarda); Almeirim en Vila Nova da Barquinha (Santarém); Lissabon, Odivelas, Cascais, Oeiras, Sintra, Loures en Sobral de Monte Agraço (Lissabon); Grândola (Setúbal); Monforte en Nisa (Portalegre); Vendas Novas (Évora); Beja en Ferreira do Alentejo (Beja); Tavira en Portimão (Faro).

Ponte 25 de Abril
Meer dan vijftig straten in de wijken van Bragança, Vila Real, Viana do Castelo, Porto, Aveiro, Castelo Branco, Coimbra, Leiria, Santarém, Lissabon, Évora, Beja en Faro hebben de naam van Duarte Pacheco, die excelleerde als minister  van Openbare Werken en ingenieur door bij te dragen aan diverse projecten in het land, zoals de luchthaven van Lissabon en Salazar Bridge, later hernoemd naar de Ponte 25 de Abril, de koppeling over de Taag van Lissabon naar Almada.

Naast de plaatsnamen, zijn er verschillende plaatsen waar de verwijzingen naar de “nieuwe staat” nadrukkelijk aanwezig blijken, zoals het standbeeld van maarschalk Gomes da Costa, in Braga, de brug Duarte Pacheco in Penafiel (Porto), het viaduct Duarte Pacheco in Lissabon of het vliegveld van de hoofdstad – Humberto Delgado.