4,34 Miljard boete voor Google wegens misbruik

Volgens Europa misbruikt Google met een dominante positie van Android, zijn besturingssysteem voor smartphones. Wereldwijd draait 80 procent van de mobiele toestellen op deze software, in Europa is dat rond de 75 procent. Daarmee is Android veel groter dan iOS van Apple, dat rond de 15 procent haalt.

Volgens Europa bedreigt Google met Android een eerlijke concurrentie door zijn browser Chrome en zijn zoekrobot te bundelen.

Vraag aan fabrikanten
Google vroeg fabrikanten van smartphones – zoals Samsung of Huawei – om vooraf de Google-diensten te installeren. Volgens Europa krijgen de andere browsers of zoekmachines op die manier geen schijn van kans.

Margrethe Vestager, de Europees Commissaris voor Mededinging, kondigde woensdagmiddag in Brussel aan dat het Google daarom een boete van 4,34 miljard euro op heeft gelegd.

Recordbedrag
Het bedrag is een record in het EU-beleid aan uitgedeelde boetes. “Dit weerspiegelt de ernst en de duur van de inbreuken”, vertelde Vestager. “Via Android betonneerde Google de dominantie van zijn zoekmachine. Zo ontzegt het rivalen de kans om te innoveren en competitief te zijn.”