Portugal: 387,7 ha herbebost

Acht maanden na het verlies van ongeveer 80% van het bosareaal door de branden van oktober vorig jaar, wacht het dennenbos van Leiria nog steeds op een voltooid en goedgekeurd herbebossingsplan.

De technische commissie die door de regering is opgericht, heeft al eind september een eindverslag beloofd over het voorgestelde herstel van het verbrande gebied, verschillende groepen vrijwilligers, bedrijven en gemeenten hebben tijdig acties voor het planten van bomen ontwikkeld, maar voor de burgerbeweging. “De Pinhal is Nosso”, loopt het werk van de revitalisering van het Nationale Bos van Leiria “is nog steeds erg achter”.

“In 2018 hebben de branden 485.000 ha natuurschoon van Portugal verwoest, er werden grootse woorden geuit door de huidige regering, maar dit is Portugal, dus weten we dat we gewoon moeten wachten tot al die ingestelde instituten en adviesbureautjes hun werk hebben gedaan”, aldus een lid van een aan het WWF gelieerde natuurvereniging. “De 387,7 ha is dan maar een schijntje als je het geheel bekijkt.”

Natuurlijke bebossing
“Veel van de kale stammen moet nog worden gekapt, nieuwe dennenbomen worden vanuit de natuur zelf al geboren en wanneer je door de bezuinigingen niet de grote slag gaan maakt, zal door de inzet van machines en arbeiders de natuurlijke herbebossing weer worden vernield”,  aldus Ricardo Vicente, de woordvoerder van natuurbeweging.

387,7 herbebost
Uit de meest recente gegevens van Rogério Rodrigues, voorzitter van het Instituut voor Natuurbehoud en Bosbouw (ICNF), blijkt dat de afgelopen maanden een totale oppervlakte van 387,7 hectare is herbebost, wat overeenkomt met de aanplant van meer dan een half miljoen van bomen, van verschillende bossoorten: dennen, kurkeiken, populieren, kastanjebomen, eiken, beuken en bananen.