Portugal vangt geen vluchtelingen op

Premier António Costa: Portugal is geen kandidaat voor het hosten van gecontroleerde vluchtenlingencentra.

De Europese Raad in Brussel bereikte vrijdag een overeenkomst over de migratie, maar de portugese eerste minister nam al snel afstand van de gedachte dat Portugal mee zou doen bij het inrichten van centra voor vluchtenlingenopvang, van waar uit de onder te brengen vluchtelingen onder de overige lidstaten zal worden verdeeld.

“Portugal heeft zich niet kandidaat gesteld en er was ook geen reden om dit te doen,” zei de Portugese premier toen hem werd gevraagd of het land een kandidaat zou zijn om gecontroleerde centra te huisvesten om mensen te ontvangen die gered zijn van reddingsoperaties in de Middellandse Zee.

“Portugal is een land met een samenhangend en constant migratiebeleid”, door middel van “interne solidariteit, actieve deelname aan de controle aan de buitengrenzen en samenwerking met Afrika”, vertelde Costa aan het einde van de Europese Raad. .

“Wij zijn een van de landen met de hoogste investering in samenwerking en publieke ontwikkelingshulp in Afrika.

Gisteren hebben we onze financiële bijdrage aan het EU-trustfonds voor Afrika zelfs meer dan verdubbeld, van 1,8 miljoen naar 5 miljoen euro deelname,” zei hij.

Portugal is, met om en nabij 10 miljoen inwoners, niet het enige land wat bijdraagt aan het in 2014 opgerichte EU-trustfonds, het zijn 26 landen die er aan bijdragen.

De bijdrage van Nederland, met 17 miljoen inwoners, aan het EU-trustfonds bedraagt 26,3 miljoen euro.

Momenteel omvat het EU-noodtrustfonds voor Afrika 3,3 miljard EUR: meer dan 2,9 miljard EUR uit het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) en de financiële instrumenten van de EU en 375 miljoen EUR van de EU-lidstaten en andere donoren (Zwitserland en Noorwegen), waarvan 315,1 miljoen EUR al is uitbetaald.

De verhoging door Portugal is niet bijzonder.
Conform een eerder gezamenlijk besloten verdrag moesten de lidstaten hun bijdrage in alle gevallen al opvoeren om de in november 2015 aangegane verbintenissen gestand te doen.