Ministers bij de Koning eerder terug naar Nederland

Een aantal ministers die de Koning en Koningin begeleiden op hun staatsbezoek aan het Groothertogdom Luxemburg zijn direct terug op weg naar Nederland.

De beslissing viel nadat in Den Haag de resultaten van het onderzoek naar het neerhalen van de MH 17 openbaar werden gemaakt.

Er is sprake van rechtstreekse betrokkenheid van Rusland bij het neerschieten van het passagiersvliegtuig met zoveel Nederlandse en andere slachtoffers.

Open zenuw
De Koning sprak vanmiddag, in Luxemburg, van een open zenuw die is geraakt. De Koning wilde niet op de inhoud van het rapport ingaan. Wel zei hij zich te realiseren dat het rapport tot verdriet kan leiden bij nabestaanden, omdat het drama rond MH17 een open zenuw openrijt in de Nederlandse samenleving. Heel Nederland leeft mee, aldus de Koning.

Op de vraag van journalisten of de Koning zichzelf ooit nog een biertje ziet drinken met president Poetin, zoals in de winter van 2014 gebeurde, hield hij zich op de vlakte. Er is volgens Willem-Alexander na de aanslag een nieuwe realiteit ontstaan over de relatie met de Russen. Hij wil evenwel niet speculeren over de toekomst.

De onderzoekers van het JIT achten bewezen dat de Buk raket waarmee het passagiersvliegtuig met het vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraine uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd van een installatie van het Russische leger. Uitvoerig onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) heeft aangetoond dat de raketinstallatie behoort tot de 53e luchtafweerbrigade gelegerd bij Koersk, in Rusland.

Naast de Nederlandse Eerste-Minister Rutte is ook Blok de minister van Buitenlandse Zaken op de terugweg naar Den Haag.