Portugal betaalt 10,7 miljoen voor de huur van de eerste 10 blushelicopters

De toestellen zijn per direct inzetbaar
Ze worden gestationeerd in de luchtcentra van Vale de Cambra, Fafe, Macedo de Cavaleiros, Castelo Branco, Lousã, Monchique, Guarda, Baltar, Sardoal en Arcos de Valdevez en zijn per direct inzetbaar.

De Portugese luchtvaartautoriteit ANPC voerde gisteren de technische inspecties uit, nadat de Portugese Rekenkamer instemde met deze rekenpost voor de nationale regering.

Voor de 1e fase nog 20 helicopters nodig
Op dit moment, in ieder geval per 15 mei a.s., ontbreken nog 20 lichtere helicopters. De italiaanse eigenaar van de toestellen heeft de overige toestellen aan laten passen door het bedrijf Eurotech.

Portugese media berichten dat de onderneming nog steeds op zoek is naar een uitbesteding van alle helicopters die in beginsel ter beschikking staan.

Zodra de Portugese regering instemt met de financiële voorwaarden, dan kunnen alle helicopters per direct ter beschikking van de Portugese staat worden gesteld.

Landelijke mobilisatie
Over 4 dagen treedt de eerste fase in werking van een grotere mobilisatie rondom de middelen die bij de brandbestrijding kunnen worden ingezet.