Vrijwillige portugese brandweerman in been geschoten

Een lid van de vrijwillige brandweer, Vila Verde Braga, werd met een jachtgeweer neergeschoten bij het bestrijden van een groot vuur veroorzaakt door een ongecontroleerde verbranding van restanten van een bosopruiming

De vrijwillige brandweerlieden bestreden een bosbrand met drie actieve fronten, in het stadje Bemposta en in de freguesías van Aboim da Nóbrega, Vila Verde, nadat een afvalverbranding uit de hand was gelopen.

De 27-jarige vrijgezel João Gonçalves, uit Portela das Cabras, Vila Verde, werd in het rechterbeen geraakt door hagel uit een jachtgeweer terwijl hij zich voorbereidde om de brand te bestrijden.

Hij werd naar het ziekenhuis van Braga overgebracht, en verliet de Eerste Hulp om 007 uur in de vroege zaterdagochtend.

“Er zijn geen woorden om te proberen te rechtvaardigen hoe iemand op een laffe manier besluit om iemand zomaar neer te schieten … wij zijn er juist om te helpen,” zei Luis Morais, commandant van Vrijwillige Brandweer van Vila Verde, bij de deur van het ziekenhuis van Braga. “Niemand begrijpt dit,” zei hij.

Luís Morais meldde ook “een uit de hand lopen” van de oorsprong van het vuur, een verbranding van tuin en bosafval, die ongecontroleerd is gegaan,. Dat gebeurde ook in een ander “opruim” vuur in Pinhal, acht kilometer verderop, met twee actieve fronten. “Deze twee branden begonnen om 17.00 uur,” zei hij.

“Alleen in april – waarin het toch behoorlijk geregeld heeft – is het in Portugal al 25 keer voorgekomen dat er een brand is gemeld, die door het ongecontroleerde afvalbranden is veroorzaakt”, voegde de commandant van de vrijwillige brandweermannen van Vila Verde eraan toe.

Vergunning verplicht
“De wetgeving is duidelijk: het maken van een brand vereist een vergunning, moet voldoen aan de  veiligheidsnormen, zoals een brandveilige omgeving van een afvalbrand, met voldoende middelen om zichzelf te beschermen en het moet ’s morgens gebeuren”, zei Luís Morais.

Vooralsnog is nog niemand aangehouden wegens het geweerschot, maar de Moord-Brigade van het Recherche uit Braga politie is met meerdere mensen in het dorp om de dader op te sporen. Ook zijn militairen van de G.N.R, va het Interventie detachement uit Braga gemobiliseerd.