Portugese minister pleit voor het “civiel vorderen” van blusvliegtuigen

“De urgentie zal het meganisme zijn om alle mogelijke middelen te mobiliseren, om er dit jaar al voor te zorgen dat er een permanent en effectieve response systeem zal zijn geactiveerd,” vertelde Eduardo Cabrita, de portugese minister van Binnenlandse Zaken.

Aan het einde van een bezoek aan op Forest Fire Research Laboratory in Lousa, district Coimbra, vermeed de minister het noemen van de naam  Everjets, maar hij zei wel dat binnen de regering alle aandacht wordt gegeven aan het contractuele verloop van de te huren blusvliegtuigen en helicopters.

5 Miljoen boete
“Het is waar dat er tot nu toe vijf miljoen aan boetes aan dergelijke bedrijven zijn opgelegd. Maar sancties redden natuurlijk geen levens, net zoals ook boetes geen levens zullen redden”, voegde hij er aan toe. Onlangs werd het bedrijf Everjets “overvallen” door een controle door de Protecçao Civil, omdat bij het herstel van blushelicopters een aantal onderdelen nog niet officiëel waren gedeclareerd. Maar de stand van zaken van herstel en onderhoud werd ook bekeken omdat belangrijke werkzaamheden, die gedaan hadden moeten zijn, nog moesten worden verricht. De 3 betrokken helicopters moeten binnenkort paraat zijn. De hangars in Ponte de Sor, district Portalegre, werden gesloten en de russische monteurs van het bedrijf zijn weggestuurd.

Volgens de 28 april editie van de portugese krant Diario de Noticias, zal de staat het contract met het bedrijf Everjets als beëindigd  beschouwen. Dit bedrijf zou het onderhoud van drie Kamov blushelicopers verrichten en de herstelwerkzaamheden hebben onnodige vertragingen opgeleverd. Het bedrijf wordt van contractbreuk beticht en een contractuele boete van 5 miljoen euro wordt door de portugese overheid van het bedrijf opgeëist.

Hele jaar bluscapaciteit
“Wat wij nu doen is het opzetten van een zeer solide systeem, wat betekent dat de blustoestellen het hele jaar door beschikbaar zullen zijn, met een veel betere kwaliteit en een echte flexibiliteit. Dit met het vertrouwen in de Portugese Luchtmacht aan wie het toezicht wordt toevertrouwd,” zei hij.

Vorderen van vliegtuigen
Zonodig zal de overheid “haar toevlucht nemen tot de nationale en internationale mechanismen van verschillende oorsprong”, of zelfs “in een onverhoopte extreme situatie, een aantal vliegtuigen of helicopters te civiel vorderen”, aldus Eduardo Cabrita. Hiermee reageert hij op zijn eerdere informatie over de kartelvorming bij het verwerven van voldoende bluscapaciteit vanuit de lucht.

“We moeten het hele jaar klaar zijn voor alle risico’s,” verklaarde de minister om de vastberadenheid van de portugese regering te benadrukken.

Gevraagd door journalisten, koos de minister van Binnenlandse Zaken ervoor om geen details bekend te maken over het inhuren van nieuwe vliegtuigen en helicopters doormiddel van rechtstreeks contracten tussen de overheid en leveranciers, danwel verhuurders, dit inplaats van het toepassen van het systeem van de openbare inschrijving.

“Niemand heeft mij ooit horen spreken over welk project dan ook, wat nog in de pijplijn zit. Wij presenteren alleen de echte resultaten,” besloot de minister zijn gesprek met de journalisten.