Portugal geeft toe binnenkort ook een kleine bank te moeten helpen

Minister van Financiën, Mário Centeno, geeft toe dat het de portugese staat moet zijn die de in zwaar weer verkerend financiële instelling Montepio Mutualist Association zal moeten steunen, en voegde eraan toe dat deze op basis van een cooperatie werkende bank mogelijk ook in 2019 nog eens een fikse kapitaalinjecties nodig zal hebben.

In een interview met de krant “Negocios” zei Mário Centeno dat het “de regering zelf is, die ultiem garant moet staan voor de financiële stabiliteit.” Binnen de regering zelf wil de portugese minister van Financiën er daarom alles doen “om de bereidheid te tonen om de financiële sector bij te staan.”

“We moeten, als en wanneer we daartoe geroepen worden, onze leidende beginselen toepassen, en die zijn dezelfde zoals we tot nu toe al hebben gedaan. Het is duidelijk dat we als een geheel naar het financiële systeem moeten kijken, met dezelfde houding die we tot nu toe hebben aangenomen, maar ook met de extra zekerheid dat het financiëel ondersteunen tegenwoordig veel robuuster is dan een paar jaar geleden,” vertelde hij.

Mario Centenio is – naast Minister van Financiën in Portugal – ook voorzitter van de Eurogroep, waar hij de voormalige nederlandse minister Dijsselbloem heeft opgevolgd.