Portugese Staat leent 450 miljoen uit aan de Novo Banco

Tot op heden heeft het portugese Afwikkelingsfonds. opgericht om de problematiek rond het opheffen van de Banco Espirito Santo in totaal 4,9 miljard euro uitbetaald voor financiële steun aan de afwikkelingsmaatregelen die op de voormalige Banco Espirito Santo, BES, van toepassing zijn.

De “vuile” dossiers bleven achter in de van de markt gehaalde “BES”, vele duizenden particulieren kregen niets meer terug van hun spaargelden. In tegenstelling tot andere landen wordt in, het toch ook europese land, Portugal geen garantie, van bijvoorbeeld in Nederland 100.000 euro, gehanteerd.

Geheime operatie
Het van de markt halen van de BES ging destijds gepaard met een bijzondere operatie die lange tijd geheim moet zijn gehouden. Van de ene op de andere dag, hoofdzakelijk ook nog in het weekend, werden álle kantoren van de BES van haar emblemen en andere uitingen ontdaan en werden tegelijkertijd het logo en de overige uitingen van de “Novo Banco” aangebracht. Gezien het feit dat het een landelijke operatie betrof met veel duurzame materialen, zoals lichtreclames en meer, is dit destijds wel als een bijzondere geheime operatie opgemerkt, maar omdat het met de instemming van de overheid én de portugese nationale bank liep, viel daar voor de bevolking niets tegen in te brengen. Bijzondere vragen zijn in het portugese parlament ook niet gesteld.

Momenteel heeft de Novo Banco (toepasselijk de “Nieuwe Bank” genoemd), volgens Mário Centeno, de Minister van Financiën van Portugal, een injectie van bijna 800 miljoen euro nodig.

De Nationale Bank van Portugal zei woensdag dat de portugese staat tot 450 miljoen euro aan het Afwikkelingsfonds zal lenen om de kapitaalratio’s van de Novo Banco te versterken.

791,8 miljoen euro nodig
Het resterende deel van de benodigde EUR 791,7 miljoen zal worden betaald via bijdragen uit de portugese bankensector.

Afwikkelingsfonds injecteert 792 miljoen
Onder de gecreëerde omstandigheden voor voorwaardelijke kapitalisatie (bij de overname van het “gezonde” deel van de BES, werd met de nieuwe eigenaren van de Novo Banco, de investeringsmaatschappij Lone Star in de verkooptransactie de voorwaarden bepaald volgens welk het Afwikkelingsfonds verplicht is te handelen, als de kapitaalratio daalt onder 12,5%, dan is het Afwikkelingsfornds er om kapitaal in de instelling in te injecteren.

In 2017 kwam het bedrijfsresultaat op positief 341,7 miljoen, maar het was 45 miljoen lager dan het resultaat in 2016.

Vermindering van aantal kantoren en personeel zal doorgaan
De Novo Banco sloot het jaar af met 473 agentschappen (-64 dan in 2016) en 5488 werknemers (-608 dan in het voorgaande jaar). Dit verminderingsbeleid zal worden voortgezet: op de persconferentie waarin de jaarresultaten 2018 werden gepresenteerd, heeft president van de bank, António Ramalho toegelicht dat het doel van de bank is om nog eens 73 filialen te sluiten, om zo tot een totaal van 400 te komen. Voorts zou er met de vakbond een overeenkomst te bereiken voor de output van nog eens 400 werknemers.

In 2017 verkocht het Afwikkelingsfonds, gefinancierd door het Portugese bankwezen, 75% van het kapitaal van de Nieuwe Bank aan het Amerikaanse Lone Star Fund, goed voor 25% van de instelling.