Vanaf juli toerist in Europa beter beschermd door Europese richtlijn

De Nederlandse toerist wordt vanaf juli extra beschermd door nieuwe wetgeving. Een Europese richtlijn voor ’koppelvakanties’ met vluchten en hotelkamers verplicht aanbieders om waterdichte garanties te bieden aan reizigers, in het geval dat zij failliet gaan.

Dat geldt volgens topman Erik-Jan Reuver van het Garantiefonds SGR niet meer alleen voor reisorganisaties die verzorgde pakketreizen verkopen, maar voor alle reisagenten en luchtvaartmaatschappijen die vluchten koppelen aan hotelkamers, huur van een auto, transfers, maar ook attracties en andere extra’s die door de vakantieganger worden geboekt.

“De consument die op een website of in een winkel meerdere onderdelen van een reis boekt, moet ervan uit kunnen gaan dat zijn vooruitbetaalde reissom altijd veilig is. Dit betekent geld terug als ze bankroet gaan. Die verzekering moet voortaan, dus ingaande 1 juli a.s., vooraf zijn geregeld, schrijft de nieuwe wet nu voor”, aldus Reuver.

In de afgelopen zeven jaren heeft de SGR volgens Reuver 70.000 gedupeerde toeristen schadeloos gesteld. “Dat kostte de SGR maar liefst 32 miljoen euro. Het ging hier om zeventig faillissementen, waarvan OAD in 2013 verreweg de grootste was met een schade van 25 miljoen euro.”

Poppen aan dansen
Reuver, die zegt dat de SGR nog ongeveer 90 miljoen in kas heeft, ziet de laatste twee jaar een afname van het aantal schades. “Dat komt vooral omdat het weer beter gaat in de reisindustrie. Door de aantrekkende economie wordt in 2018 volop geboekt. Hierdoor komen gelukkig minder reisbureaus in de problemen. Daarbij is ook nog veel kaf intussen van het koren gescheiden.”

Groeiend risico
De SGR heeft in Nederland ruim 750 deelnemers. “De risicodragende omzet is sinds 2010 toegenomen van 4,2 naar 4,7 miljard euro, omdat kleine ondernemers worden opgeslokt door grote reisbedrijven. Die zijn vaak sterk, maar als er één omvalt, hebben we de poppen natuurlijk aan het dansen”, aldus Reuver.

Turkse beunhazen
Hij waarschuwde al eerder voor met name Turkse beunhazen die het Garantiefonds bewust op kosten hebben gejaagd. “Ze gingen failliet, maar dan pas gecalculeerd in het hoogseizoen als alle betalingen binnen waren. Dat geld zagen mensen nooit meer terug. Wij moesten daarvoor opkomen en dus betalen. Daar hebben wij nu wel een stokje voor gestoken. Wie meer dan 75% Turkije-omzet heeft, komt er bij de SGR niet meer in.”

 

Bron: ANP