Portugal blokkeert illegale websites

De Portugese autoriteiten blokkeerden vorig jaar de toegang tot meer dan 1 miljard illegale inhoud op internet, wat een daling van 56,7% van de illegale toegang tot sites betekende. Volgens het jaarverslag van FEVIP – Portugese Vereniging voor de Verdediging van Audiovisuele Werken, gaat de meeste van deze inhoud over films (meer dan 507 miljoen) en filmseries (ongeveer 412 miljoen).

De blokkade betrof 282 filmsites, 273 sites met gevarieerde inhoud, 102 streamings, maar ook 51 videogames. 142 websites werden effectief van het internet verwijderd waarvan 156 met gevarieerde inhoud, 56 met streaming en 12 sites met videogames.

Succesverhaal
Deze cijfers vertegenwoordigen het “beste jaar ooit” in de strijd tegen piraterij in Portugal, verklaarde António Paulo Santos, directeur-generaal van FEVIP. De uitkomst heeft verband met het feit dat 2 jaar geleden het Memorandum van overeenstemming tegen piraterij is ondertekend. De Algemene Inspectie van Culturele Activiteiten, de telecommunicatie-exploitanten en verschillende auteursrechtenorganisaties hebben hun “volwassenheid” bereikt. “Portugal is een succesverhaal geworden.”

Geen rechtzaken
“Over de hele wereld gezien is Portugal het land met de beste resultaten in de strijd tegen audiovisuele piraterij “, zegt Paulo Santos, die ook opmerkt dat FEVIP, wiens verantwoordelijkheid het is om sites aan te wijzen die te blokkeren zijn,” zich nog nooit heeft vergist aangaande de betrokken pagina’s dat ze moeten worden gericht en daarom nog “nooit een rechtszaak tegen zich hebben gehad”.